Antero Mertaranta selosti sekasortoista MM-kisaottelua epäuskoisena, SM-liigatähti hälytettiin kuuluttajaksi raivopäisen yleisön takia – "Tajusin, että nyt tämä touhu rupeaa lähtemään ihan käsistä"

Latvian edelliset jääkiekon MM-kisat vuonna 2006 tarjoilivat leijonaääni Antero Mertarannalle yhden hänen selostajauransa erikoisimmista kokemuksista. Turnauksen alkulohkon ottelu Kanadan ja isäntämaan välillä jouduttiin keskeyttämään kahdesti, kun joukkohysteria valtasi kotiyleisön.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Pääkuvan videolla tunnelmia sekasortoiseksi yltyneestä MM-ottelusta keväällä 2006.

Sen ottelun kaikkine sivujuonteineen täytyy olla yksi oudoimmista koko jääkiekon MM-kisojen historiassa.

Kanadan ylivoimaiseksi näytökseksi muodostunut peli alkoi saada yhä erikoisempia käänteitä, kun kovin odotuksin ladatun ja kisajuomaa nauttineen latvialaisyleisön hermot paloivat lopullisesti amerikkalaiseen erotuomariin Rick Lookeriin.

Antero Mertaranta muistelee ottelua ainutkertaisena tapahtumana urallaan.

– Ottelu keskeytettiin, koska yleisö alkoi olla ihan raivotautinen, ja se tilanne sai niin järkyttävät mittasuhteet, kun siellä rupesi lentämään tavaraa jäälle, Mertaranta muistelee.

Lookerin pilli kävi ottelussa kuumana, sillä Latvialle tuomittiin ottelussa yhteensä 16 kappaletta kahden minuutin jäähyä. Kun Kanadakin sai seitsemän kakkosta, ottelussa pelattiin täysilukuisin kentällisin vain noin 20 minuuttia.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Suuren osan ottelusta Kanada pelasi ylivoimalla, ja jälki oli sen mukaista. Sidney Crosbyn, Patrice Bergeronin ja Brendan Shanahanin kaltaisilla nimimiehillä kuorrutettu tähtisikermä painoi ottelun tulostaululle jo ensimmäisessä erässä lukemat 4–0.

Mertaranta kuvailee tyytymättömän latvialaisyleisön aiheuttamaa meteliä infernaaliseksi. Katsomon sekasortoinen ilmapiiri tulvi selostuskoppiin asti.

– Se oli ihan uskomatonta. Hallissa huomasi erityisen fiiliksen, ja se tarttuu. Sitten tajusin, että nyt tämä touhu rupeaa lähtemään ihan käsistä. Itselläkin tuli sellainen fiilis, että "saamari, mitä tästä oikein tulee", Mertaranta kuvailee.

Kun kolikkoja, roskia ja muuta irtainta alkoi lentää jäälle katsomosta ensimmäisen erän lopussa, erotuomari Looker päätti keskeyttää ottelun ja lähettää joukkueet koppeihin aikaistetulle erätauolle.

Toisessa erässä vältyttiin suuremmilta selkkauksilta, ja Kanadakin kaunisteli lukemia ainoastaan yhdellä Shanahanin ylivoimaosumalla.

HPK-pelaaja astui kuuluttajanaitioon

Kolmannen erän alkupuolella kotiyleisön kuppi läikähti kuitenkin jälleen, kun Looker tuomitsi taas yhden rangaistuksen Latvialle. Kanada johti ottelua tuolloin jo 8–0, ja roskasade katsomosta jäälle alkoi uudelleen.

Looker keskeytti ottelun ajassa 44.50, eikä tilanne ollut enää millään tasolla kenenkään hallussa.

Sitten joku keksi kutsua Latvian pelaajan Janis Spruktsin kuuluttajanaitioon.

– Tällaista ei käsittääkseni ollut tapahtunut MM-historiassa koskaan, Mertaranta kertaa.

Sprukts oli samana keväänä voittanut Suomen mestaruuden Kerhon riveissä ja oli siirtymässä seuraavaksi kaudeksi NHL:ään.

– Sprukts oli tietenkin Latvian johtavia pelaajia, ja sen takia hänet komennettiin sinne kuuluttamoon, Mertaranta tiivistää.

Kuuluttajan mikrofoniin puhunut Sprukts vetosi latvialaisyleisöä lopettamaan roskien heittelyn kaukaloon. Hän kertoi maanmiehilleen katastrofaalisista seurauksista, jos ottelu jouduttaisiin kokonaan keskeyttämään.

– Hänen puheenvuoronsa rauhoitti yleisön ja peli päästiin pelaamaan loppuun, Mertaranta muistaa.

Keskeytyksineen yli kolmetuntiseksi spektaakkeliksi venynyt ottelu päättyi lopulta Kanadan 11–0-murskavoittoon.

– On väärin sanoa, että erotuomari olisi ollut tähän syyllinen. Meidän pelaajamme eivät olleet valmiita pelaamaan. En löytänyt oikeita sanoja pelaajieni lataamiseksi. Kanadalaiset pelaajat osasivat pelata tällaisen tuomarin alaisuudessa, me emme, Latvian päävalmentaja Pjotr Vorobjev myönsi ottelun jälkeen.

Ottelun yhteydessä Riikan poliisi pidätti 40-vuotiaan latvialaismiehen, joka oli heittänyt kenkänsä jäälle katsomosta. Myös toinen latvialainen ja yksi suomalainen kisaturisti pidätettiin kolikoiden heittämisestä kaukaloon.

– Se tapaus on jäänyt mieleen ja kertoo paljon siitä latvialaisten jääkiekkofanien mielettömästä tunteenpalosta, Mertaranta luotaa.

15 vuoden takainen ottelu saa eräällä tapaa uusintansa tänään, kun Kanada ja Latvia kohtaavat toisensa MM-kisojen avauspäivän iltapelissä Riiassa.

Yleisöstä ei tosin tällä kertaa ole häiriöksi, eikä liioin iloisen tunnelman luojaksikaan, sillä näillä näkymin turnaus pelataan ilman katsojia.