Lastensuojeluilmoituksia tehdään jälleen runsaasti – kotikäynneillä pahimmillaan neuloja ja ulostetta

Lastensuojeluilmoituksia tehdään jälleen runsaasti – kotikäynneillä pahimmillaan neuloja ja ulostetta 2:20
Lastensuojeluilmoituksia tehdään jälleen runsaasti – Uutisaamu selvitti, mikä on syynä.

Lastensuojeluilmoitusten määrät ovat kasvussa Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla. Vantaalla ilmoitukset ovat johtaneet tänä vuonna satoihin uusiin asiakkuuksiin. Pahimmillaan kotikäynneillä perheiden olosuhteista paljastuu karmivia tilanteita.

Lastensuojelun avohuollossa ovat asiakkaana ne lapset, joilla on todettu suojelun tarve. Vantaalla heitä on nyt vajaat kolme prosenttia alaikäisistä. Tänä vuonna Vantaalla lastensuojelun asiakkaaksi on tullut satoja lapsia lisää.

"Perheväkivaltatapaukset ovat kasvussa"

Jos mukaan lasketaan perhesosiaalityön kasvanut asiakasmäärä sekä sijoitetut lapset, Vantaalla asiakkuudessa olevien määrä lähentelee jo kolmea tuhatta lasta.

– Se on erittäin iso määrä suhteutettuna vantaalaistan alaikäisten väkilukuun. Näyttää aika vahvasti siltä, että etäkoulu koronan aikana on vaikuttanut siihen, että kouluista on tehty enemmän lastensuojeluilmoituksia, samoin perheväkivaltatapaukset ovat kasvussa ja ylipäänsä etenkin nuorten pahoinvointi näkyy nyt ilmoituksissa hyvin vahvasti, luettelee lastensuojelun palvelupäällikkö Saana Pukkio Vantaan kaupungilta.

Vantaa ei ole ainoa, missä ilmoituksia on tänä vuonna tehty runsaasti.

– Kyllä kollegoilta on muista kunnista tullut viestiä, että tilanne näyttää huolestuttavalta.

"Hakijoita on todella vaikea saada"

Ilmoitusmääriä kasvattaa myös se, että itse palvelut eivät riittävästi vedä. Esimerkiksi Vantaalla joka viides avohuollon sosiaalityöntekijän vakanssi on täyttämättä. Käytännössä yhdellä työntekijällä on viitisenkymmentä lasta. 

– Hakijoita on todella vaikea saada näihin avoimiin tehtäviin tällä hetkellä.

Ensi vuonna voimaan pitäisi tulla laki, joka rajaa sosiaalityöntekijän enimmäislapsimäärän 35:een ja myöhemmin 30:een. Haasteena pysyy kuitenkin se, mistä löytyy riittävästi ammattilaisia.

"Työ on monin tavoin palkitsevaa"

Pukkio kertoo, että perheiden vaikeat tilanteet havaitaan monesti myöhäisessä vaiheessa ja korona on pahentanut ongelmaa entisestään. Pahimmillaan tilanteet perheissä ovat karmivia.

– Kotikäynnillä voi olla tilanne, että asunto on niin lian ja tavaran peitossa, että lattiapinta-alaa ei näy ollenkaan. Saattaa olla eläinten jätöksiä, ihmisten jätöksiä, käytettyjä ruiskuja.

Vaikka ala itsessään on rankka, työssä pystyy oikeasti auttamaan kuntalaisia.

– Työ on monin tavoin palkitsevaa ja voimme vaikuttaa myös hyvällä tavalla perheiden arkeen, Pukkio kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat