Lasten poismuutto voi hajottaa parisuhteen – näin selviätte

Kun lapset muuttavat pois kotoa, moni alkaa kyseenalaistaa sen yhden jäljelle jääneen ihmisen – oman kumppanin – merkityksen elämässään. Miten kriisistä pääsee yli?

– Lapset täyttävät elämän ja vievät aikaa, energiaa ja huomiota. Kun he lähtevät pois eivätkä enää tuo elämään niin paljon sisältöä, parisuhteen tyytymättömyys ja tyhjyys saattavat rävähtää esiin. Parisuhteen tila punnitaan, kun kahdenkeskisyys lisääntyy. Joudutaan katsomaan kumppania silmiin: tämäkö on se ihminen, jonka kanssa haluan elää, pari- ja perheterapeutti Elli Raipela sanoo.

Lasten poismuutto voi myös osua samoihin aikoihin henkilökohtaisen elämänkriisin kanssa, mikä sekoittaa pakkaa entisestään.

– Moni alkaa vasta neljänkympin kieppeillä miettiä, kuka oikeastaan on.

Kriisi ilmenee tyytymättömyytenä.

– Ihminen ei tunne itseään onnelliseksi tai merkitykselliseksi parisuhteessa. Yhdessä ei viihdytä eikä ole mukavaa, Raipela sanoo.

– Kun vastuu nuoresta vähenee ja paikalla ovat vain aikuiset, alkoholinkäyttökin saattaa riistäytyä liialliseksi ja vaara alkoholisoitua kasvaa. Jos viikonloput alkavat olla sitä, että vain istutaan televisiota tuijotellen ja viiniä juoden, on syytä havahtua.

Lapset lainaa, parisuhde pysyy

Kriisiin voi koittaa valmistautua henkisesti etukäteen.

– Jo perhettä perustaessa alkuajatuksena pitäisi olla, että okei, lapset tulevat tähän parisuhteeseen, mutta ne myös lähtevät tämän parisuhteen keskeltä pois. Eli parisuhde on se, mikä siinä pysyy. Lapset ovat vain lainaa, välivaihe.

Tyhjän pesän kriisin voi myös käyttää hyödyksi. Kun suhteen hyvät ja huonot puolet punnitsee, suuntaa pystyy muuttamaan molempia tyydyttäväksi.

– Ymmärtäkää tilanteen tarjoamat mahdollisuudet. Nyt on taas aikaa tehdä yhdessä ja matkustella. Ystävien tapaaminenkin on aivan erilaista pariskunnittain aikuisten kesken kuin lasten kanssa. Myös taloudelliset mahdollisuudet tehdä eri asioita ovat usein lasten lähdettyä paremmat.

Kaikki eivät tosin osaa luopua huolehtijan roolista.

– Kyllä se on ihan tuttu ilmiö, että lasten lähdettyä otetaan vaikka koira. Naiselle se on usein vähän niin kuin uusi vauva. Sitten käydään keskusteluja, kun koira nukkuu vieressä eikä sitä voi jättää yhtään yksin ja koira sitä ja koira tätä… Jos se tyydyttää ihmistä, niin ei siinä mitään, mutta monesti kuulee miesten valittavan, kuinka koiraa rapsutellaan enemmän kuin heitä.

”Ihanaa, kun ne lähtivät!”

Jotkin parisuhteet lasten lähteminen hajottaa lopullisesti.

– On mahdollista, että pariskunnan osapuolilla ei ihan oikeasti ole lasten jälkeen enää mitään yhteistä. Niin voi käydä, jos on eletty hyvin pitkälle lasten kautta. Tapaan vastaanotollani todella paljon perheitä, joissa esimerkiksi lasten vaativat harrastukset vievät ihan suunnattomasti aikaa – niin paljon, että vanhemmat ovat valmiita uhraamaan siihen parisuhteensakin, Raipela sanoo.

Kun äidin tai isän rooli on imaissut niin syvälle, että elämä tuntuu harrastusrumban loputtua tyhjältä tai merkityksettömältä, masentuminenkaan ei ole tavatonta. Toisaalta Raipela muistuttaa, että moni vanhempi pystyy myös keksimään itselleen muuta tekemistä ja tuntee helpotusta kodin tyhjenemisestä.

– Meidän kulttuurimme on vähän sellainen, että vanhemmat eivät saisi sanoa iloitsevansa lasten itsenäistymisestä. Siitä täytyisi heti olla tuntemassa syyllisyyttä. Helpotuksen tunteeseen on kuitenkin oikeus. Saa sanoa, että ”ihanaa, kun ne lähtivät, nyt meillä on aikaa itsellemme ja toisillemme”! Se ei tarkoita, että rakkaus lapsiin olisi vähenemässä.

Kuva: Colourbox.com

Kuinka välttää ero ja säilyttää intohimo? Asiaa pohdittiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2011. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat