Mainos

Lasten ja nuorten kuolleisuus puolittunut 25 vuodessa

Maailman lasten ja nuorten terveydessä on tapahtunut dramaattinen käänne parempaan viimeisimpien vuosikymmenten aikana, tuore tutkimus osoittaa. Ongelmat kuitenkin kasautuvat entistä selvemmin köyhiin maihin Afrikassa ja Aasiassa.

JAMA Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 195 maasta saatuihin tietoihin. Niiden perusteella alle 19-vuotiaiden kuolleisuus on laskenut huomattavasti. Kun vuonna 1990 arviolta 14 miljoonaa lasta ja nuorta kuoli, vuonna 2015 luku oli enää noin 7 miljoonaa. Eniten alle 19-vuotiaita menehtyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasian köyhissä maissa.

Globaalisti suotuisan kehityksen taustalla on tartuntatautien vähentyminen, ravitsemuksen parantuminen ja vastasyntyneiden terveyden parannukset. Suhteellisesti suurempi osa kuolemista johtuu nykyään onnettomuuksista ja tarttumattomista taudeista.

Tulokset ovat tervetullut osoitus kansainvälisten ponnistelujen onnistumisesta viimeisimpien vuosikymmenten aikana.

Samana aikana myös äitikuolleisuus on vähentynyt yli 40 prosenttia. Asiantuntijat uskovat, että maailman äiti- ja lapsikuolleisuus pystyttäisiin käytännössä poistamaan kokonaan yhden sukupolven aikana, jos nykyisin tiedossa olevia keinoja sovellettaisiin joka puolella maailmaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.