Lasten änkyttäminen osa laajempaa aivojen toiminnan poikkeavuutta, osoittaa väitös

Lasten änkyttäminen näyttäisi olevan osa laajempaa aivojen toiminnan poikkeavuutta, selviää väitöstutkimuksesta. Sen mukaan änkyttävien lasten aivotoiminnassa on poikkeuksia sekä tarkkaavaisuuden että itsesäätelyn osalta.

Änkytys on yleinen puheen kehityksen häiriö, jota ilmenee prosentilla kouluikäisistä lapsista, Oulun yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Suurelta osin änkytyksen syy on edelleen tuntematon ja kuntoutuskeinot riittämättömiä.

Tutkimuksessa arvioitiin änkyttävien lasten aivotoimintaa tietyn tehtävän aikana. Mukana tutkimuksessa oli 6–10-vuotiaita lapsia.

Tehtävän aikana änkyttävien lasten aivojen sähköisessä toiminnassa ilmeni merkittäviä eroja tarkkaavuudessa ja itsesäätelyssä, vaikka lapsilla ei ollut todettu tarkkavaisuushäiriötä tai muuta neurologista häiriötä.

Änkyttävillä lapsilla näköärsykkeen käsittely ja luokittelu oli hidastunutta. Oikean reaktion valinta myös vaati laajempien aivoalueiden aktivointia kuin verrokeilla.

Toisaalta tarkkaavuuden säätely tehtävien välillä oli poikkeavaa, sillä änkyttävät lapset ylläpitivät aivojen näköalueen aktiivisuutta tarpeettomasti lepotilankin aikana.

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Piispala väittelee Oulun yliopistossa ensi viikon perjantaina.  

Lue myös:

    Uusimmat