Tony jahtasi kotona kirveen kanssa – ex-vaimo muistelee aviohelvettiään kirjassa

Tony Halmeen entinen vaimo Katja kertoo pelänneensä miestään vuosien varrella.

Edesmenneen kansanedustaja Tony Halmeen entinen vaimo Katja kertoo vuosistaan Viikingin rinnalla Otavan julkaisemassa kirjassa Viikingin varjossa. Kirjan on kirjoittanut tutkija Paula Salomaa.

Vuonna 2005 Tonysta eronnut Katja on ollut vuosia hiljaa, mutta nyt hän halusi kertoa kantansa kirjassa auttaakseen muita saman kokeneita.

Kirjan mukaan Katjan elämä Viikingin rinnalla oli yhtä vuoristorataa. Heidän seitsemän vuoden mittaista avioliittoansa värittivät lukuisat kohut ja riidat, kun toisinaan taas Viikinki lepytteli vaimoaan lahjoilla.

Kirvesjahteja kodissa

Rajujen juomaputkien aikaan Tonyn käytös muuttui arvaamattomaksi, ja väkivallan uhka oli läsnä.

Katja muistelee kirjassa, kuinka Halme palasi ryyppyreissuiltaan, istui sohvalle sekavan oloisena ja väitti näkevänsä pieniä vihreitä olioita. Sen jälkeen Viikinki alkoi kaivella vanhoja kaunoja saadakseen itsensä suuttumaan. Katja näki raivon tulvahtavan Tonyn kehon läpi ja pakeni tätä makuuhuoneeseen.

Tony ei rauhoittunut, vaan otti teräaseiden joukosta kirveen ja ryntäsi Katjan perään.

”Tony eteni hitaasti kohti Katjaa. Samalla hänen suustaan sinkoili hirvittäviä sanoja sellaisella vauhdilla, että sylki roiskui päin Katjan kasvoja. Sitten hän nosti kirveen uhittelevasti päänsä yläpuolelle ja tuijotti vaimoaan silmästä silmään.”



Muutaman päivän kuluttua Katja kertoi Tonylle tapahtuneesta. Mies ei muistanut tapahtuneesta mitään.

”Hän ei myöskään pyytänyt anteeksi, vaan lahjoi vaimoaan ylenpalttisesti ostamalla koruja ja antamalla tälle rahaa henkilökohtaisiin ostoksiin. Yleensä Katja osti saamillaan sovintorahoilla laukkuja ja vaatteita hemmotellakseen itseään.”

Kirvesjahdit eivät kuitenkaan päättyneet. Lähtölaukaus seuraavalle jahdille oli jälleen sama: voimakas viina- ja lääkehumala, Katjan ärtymystä herättävät sanat ja nouseva raivo. Sen jälkeen hän tarttuikin kirveeseen ja säntäsi Katjan perään.

”Oli kylmä helmikuun alkupuolen ilta, ja Katja ajatteli kauhuissaan: ”Nyt tässä voi käydä todella huonosti!” Hän pakeni hätäpäissään eteiskäytävän päähän, mutta ei ehtinyt sisälle vessaan, kun Tony jo saavutti hänet. Koska mies huusi suu vaahdoten muutaman sentin päässä Katjan kasvoista, tämä painautui koko kehollaan lujasti vessan puuovea vasten.”

"Mutta Tony ei rauhoittunut vaan läimäytti kirveen oveen parin sentin päähän Katjan oikeasta korvasta. Hän tuijotti Katjaa ja piti edelleen kiinni kirveen puuvarresta. Sitten hän tyyntyi, irrotti kirveen ja poistui huoneesta. Katja jäi luhistuneena nyyhkimään lattialle."



Katjasta näytti siltä kuin Tony olisi yllättynyt käytöksestään. Pian hän kuitenkin aloitti Katjan syyttämisen.

"Sama tapahtumaketju saattaisi seurata hänen mukaansa jatkossakin, ellei hän saisi vaimoaan kuriin ja lopettamaan tahallisen ärsyttämisen."

Katja ja Tony Halme erosivat vuonna 2005. Katja meni uusiin naimisiin vuonna 2007. Tonyn elämä puolestaan päättyi vuonna 2010 itsemurhaan.

Kirjassa kerrotaan, että vielä vuosienkin päästä liitto Tonyn kanssa tuntui Katjasta epätodelliselta.

"Ajan myötä avioliitto Tonyn kanssa alkoi tuntua Katjasta kuin unelta: oliko se kaikki Las Vegasin häistä kirvesjahteihin ja läheisten uhkaamiseen oikeasti tapahtunut hänelle? Hänestä tuntui siltä kuin hän olisi katsonut elokuvaa jonkun toisen elämästä."

Lue myös:

    Uusimmat