Lapsuuden kesät kostautuivat: Aurinkokeratoosi yllätti Jonnan

Jonna meni ihotautilääkärin vastaanotolle tarkistuttaakseen luomensa. Käynnin päätyttyä hänellä oli kädessään resepti voiteelle, jolla hoidetaan aurinkokeratoosia.

Helmikuussa Jonna* oli terveyskeskuksessa poistattamassa kulmakarvassa olevaa rasvaluomea. Hän olisi halunnut poistattaa myös toisen luomen, mutta siihen ei ollut aikaa.

Viikon päästä Jonna sai puhelun, että terveyskeskukseen on tulossa ihotautilääkäri, joka voisi tarkistaa kaikki luomet. Valmistautuneena luomien tarkastukseen Jonna koki yllätyksen, kun lääkäri kiinnitikin huomionsa hänen kasvoihinsa.

– Olin aamulla pessyt kasvot, mutta en laittanut rasvaa tai meikkiä. Ilmeisesti siksi ihon epätasaisuus näkyi paremmin, sillä lääkäri totesi heti, että minulla on aurinkokeratoosi, Jonna kertoo.

Jonna ehti hieman huolestua, sillä hän ei tiennyt, mikä aurinkokeratoosi on. Netistä hän kuitenkin löysi tarvittavaa tietoa tästä auringonvalon aiheuttamasta ihomuutoksesta. Aurinkokeratoosivoi olla ihosyövän esiaste.

– Kyllähän minulla oli ollut jo pidemmän aikaa vasemmalla puolella hiusrajassa ihottumaa, mutta en osannut reagoida siihen mitenkään. En ymmärtänyt mennä sen takia lääkäriin, Jonna toteaa.

Parin kuukauden hoito

Ihoa ruvettiin hoitamaan voiteella. Rasvaa kuului levittää kasvojen iholle kuuden viikon ajan tai niin kauan, kunnes iho menee rikki ja rupeutuu. Jonna käytti voidetta kahdeksan viikkoa.

– Kysyin lääkäriltä, miten osaan laittaa rasvaa oikeaan kohtaan. Hän sanoi, että sitä voi laittaa huoletta joka paikkaan. Voidetta ei voi käyttää väärin, sillä terve iho ei reagoi siihen, Jonna sanoo.

Keratoosia tuli esille yllättävän paljon, kun Jonna laajensi rasvattavaa aluetta. Sitä oli poskissa, otsassa ja nenänpäässä.

Iho meni vereslihalle, ja pian poskessa oli peukalonkynnen kokoinen rupi. Punertava iho oli pahan näköinen.

– Kun menin terveyskeskukseen erään muun asian takia, yksi vanhempi herra tuijotti kasvojani. Jos menin kaupungilla käymään, yritin peittää pahimmat läiskät ihonvärisellä laastarilla. Kyllä se varmasti pahalta näytti, varsinkin jos ei tiennyt, mistä on kyse, Jonna toteaa.

Arkielämä sujui ihan hyvin, mutta tansseissa käynti sai lykkääntyä siihen asti, että hipiä oli parantunut.

Lapsena paljon auringossa

Aurinkokeratoosi oli pienoinen yllätys Jonnalle, sillä hän ei ole koskaan ollut kova auringonottaja. Jonnalla on hyvin vaalea iho, jota on pitänyt suojata, eikä hän ole muutenkaan välittänyt maata läkähdyttävän kuuman auringon alla.

Lääkäri kysyi, onko Jonna ollut lapsena paljon auringossa. Jonna muistaa, että lapsena hän oli kesäisin ulkona jatkuvasti.

– Auringolta ei suojauduttu millään. Maalla olimme heinäpellolla pitkät päivät ilman hattua, Jonna kertoo.

Toukokuussa Jonna kävi tarkastuksessa ja keratoosin todettiin parantuneen. Jonna on helpottunut, että ensimmäinen hoitomuoto tehosi.

– Onneksi voide auttoi, ettei tarvitse kokeilla muita hoitoja. Nestetypellä jäädyttämisestä voi ilmeisesti jäädä valkoisia läiskiä. Onneksi keratoosi huomattiin jo keväällä, niin se saatiin hoidettua ennen kesää pois, Jonna sanoo.

Jonnan iho on edelleen punertava, mutta lääkärin mukaan ihon värin tasaantumiseen voi kulua vuosi. Jonna käyttää toisinaan meikkivoidetta, mutta pystyy olemaan myös ilman meikkiä. Jonna sai ohjeet suojata jatkossa kasvonsa huolellisesti auringolta. Tämän kesän porotukseen Jonna onkin varautunut suojakertoimen 50 aurinkovoiteella ja hatulla.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Haastattelu on uusinta heinäkuulta 2013

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat