Kunnat rikkovat lakia: Lapsivangeilla kouluopetusta pahimmillaan vain tunti viikossa

Kunnat rikkovat lakia lapsivankien opetuksessa – tunti tai kaksi viikossa 1:53
Tällä hetkellä vankiloissa istuu noin 20 alaikäistä ja kahdeksastatoista kahteenkymmeneen vuotiaita on noin 115.

Kunnat huolehtivat huonosti vankiloihin suljettujen oppivelvollisten alaikäisten ja nuorten peruskoulu- ja lukio-opetuksesta. Tilanne on absurdi, sillä jos nuoret tahdotaan oikeasti irti rikoksista, heidän kouluttamisensa olisi yksi tärkeimmistä asioista, joihin yhteiskunnan kannattaisi satsata.

– Kunnilla on ollut vaikeuksia osoittaa opetusresurssia vankiloihin. Saattaa olla tilanteita, että alaikäiselle on vaikka tunti tai kaksi viikossa vain sitä lähiopetusta, kertoo operatiivisten toimintojen johtaja Riitta Kari Rikosseuraamuslaitoksesta (Rise).

– Ammatillisen opetuksen suhteen on paljon parempi tilanne, kun on muistaakseni 15 ammatillista oppilaitosta, jolla on vankilaopetuslupa. Mutta yleissivistävän koulutuksen osalta tämän tyyppisiä järjestelyjä ei ole.

Lisääntyneiden ryöstö-, väkivalta- ja henkirikosten takia vankiloissa istuu ennätysmäärä lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten määrä vankiloissa kasvaa jatkuvasti. 

Tällä hetkellä vankiloissa istuu noin 20 alaikäistä ja kahdeksastatoista kahteenkymmeneen vuotiaita on noin 115.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Anna Arola-Järvi: Lisääntyvä vankimäärä edellyttää uusien isojen vankiloiden rakentamista pikavauhdilla 3:42
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja kertoi aiemmin MTV Uutisille, että lisääntyvä vankimäärä edellyttää uusien vankiloiden rakentamista.

Tutkimusten mukaan alhainen koulutustaso on yhteydessä rikosalttiuteen. Esimerkiksi väkivalta-alttius on pienintä miehillä, jotka ovat suorittaneet vähintään lukio-opinnot.

– Koulutuksella on suojaava vaikutus ja näen sen lähtökohtaisesti kriittisen tärkeänä, kysehän on perusoikeudesta. Perusoikeus sivistyksellisiin palveluihin ja näen tän todella, todella tärkeänä, Kari sanoo.

Suomessa on 28 vankilaa 25:ssä kunnassa. 

Rikkovatko kunnat lakia tässä oppivelvollisuusasiassa?

– No kyllä se opetuksen järjestämisvastuu on vankilapaikkakuntien koulutoimella, Kari toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat