Henkilökuntavajaus tehnyt yhä useammista vankiloista pelkkiä rikollisvarastoja – rahapula uhkaa jo turvallisuutta

Henkilökuntavajaus tehnyt yhä useammista vankiloista pelkkiä rikollisvarastoja – rahapula uhkaa jo turvallisuutta 2:12
Katso video: Tällaisia ongelmia rahapula aiheuttaa vankiloissa.

Rikosseuraamuslaitoksen rahat eivät riitä henkilökuntaan, ja siksi kuntouttavat toiminnot ovat seis monissa vankiloissa. 

Moni vankila toimii yhä useammin pelkkänä vankivarastona. Vantaan vankilassa tällaisia päiviä on viikoittain. Tilanne uhkaa jo vankilaturvallisuutta.

– Tosi paljon on tullut vangeilta kyselyjä, miksi vankila on useasti sulkutilassa. Näihin on joutunut vastaamaan syyksi juurikin sen henkilökunnan vähäisyyden, kertoo yksikön päällikkö Tommi Saarinen Vantaan vankilasta MTV Uutisille.

 – Kyllä se yleisturvallisuus, kokonaisturvallisuus vankilassa vaarantuu siinä kohtaa, jos meillä on liian vähän henkilökuntaa. 

Vankiloiden pyörittäminen maksaa yhteiskunnalle reilut 630 000 euroa joka päivä, mikä tarkoittaa 230 miljoonaa euroa vuodessa. Rikollisten rankaisemisen lisäksi satsauksen tavoitteena on valmentaa vangit kansalaisiksi, jotka eivät palaa vankilaan. 

Normaalisti suuri osa vankien ajasta kuluu työtoimintojen, koulutuksen, arjentaitojen opettelun, liikunnan, päihdekuntoutuksen tai rikosten ehkäisyyn liittyvissä toiminnoissa. Nyt vangit viruvat selleissään.

– Rikosseuraamuslaitoksen kokonaisbudjetista menee suuri osa vuokriin ja muihin toimintamenoihin, kuten ruokahuoltoon, vaatehuoltoon ja siivoukseen tämän tyyppiseen. Kerta kaikkisesti riittävästi määrärahaa ei riitä meidän palkkamäärärahoihin, sanoo operatiivisen vastuualueen johtaja Riitta Kari Risestä.

"Ilmapiiri kiristynyt"

Vankiloiden ahdingon taustalla ovat tiukentunut talous ja vankimäärää jo lisänneet lakikiristykset.

– Tämän hallituskauden loppuun saakka mennessä Riseen tarvittaisiin 400 henkilötyövuotta lisää, jotta voitaisiin sitten tarjota sitä toimintaa meidän vangeille, Kari kertoo.

Vantaan vankilassa on parhaillaan noin 60 vankia ylipaikoilla. Jo tavallinen flunssa-aalto aiheuttaa laitoksen sulkutilan, mikä näkyy vankien käytöksessä.

– Kyllä ilmapiiri on kiristynyt tällä hetkellä aika paljon, ja saattaa tulla ylilyöntejä osastoilla, koska se pinna on tiukalla. Kyllä vankilan joustovara on lähestulkoon loppuun käytetty, Saarinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat