Vankiloissa havaittu uusi merkittävä turvallisuusuhka

Lapsivankien määrä kasvanut jyrkästi parissa vuodessa 4:12
Lapsivankien määrä kasvanut jyrkästi parissa vuodessa.

Vankiloiden henkilöstöpula ja vankien määrän lisääntyminen ovat vakava turvallisuusuhka.

Vankilavirkailijain Liitto kirjoittaa tiedotteessaan, että Rikosseuraamuslaitoksen pitkään jatkunut henkilöstöpula on vakava turvallisuusongelma. Työvoimapulaa on jouduttu vuosien ajan paikkaamaan alalle kouluttamattomilla määräaikaisilla, joilla ei ole kokemusta vankien kanssa työskentelystä. Henkilöstöpula on akuutti ja liitto vaatii välittömiä toimenpiteitä.

Tiedotteessaan Vankilavirkailijain Liitto sanoo pitävänsä hallitusohjelmaan kirjattuja toimenpiteitä Rikosseuraamuslaitokselle erittäin tarpeellisina. Kirjaukset vaativat mittavaa lisärahoitusta ja rahoitus pitää kohdentaa perustyötä tekeviin eikä paisuttaa johtotasoa entisestään.

Tilannetta ei helpottanut Rise 2.0 organisaatiouudistus, jonka seurauksena ylempien johtajien määrää kasvatettiin ja palkkakulut nousivat lähes 1,7 miljoonalla eurolla, vaikka organisaatiouudistus piti toteuttaa kustannusneutraalina. Tämä näkyy päivittäisissä toiminnoissa eri yksiköissä, joissa etsitään säästökohteita suurennuslasilla. Tällä on suuri vaikutus henkilöstön työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen vankiloissa, sillä suurimmat säästöt tulee henkilöstökuluja vähentämällä.

Uutena merkittävänä turvallisuusuhkana liitto pitää kansainväliseen ammattimaisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien määrän nopeaa lisääntymistä vankiloissa, muun muassa katujengit. Heidän hierarkiansa ja käytöksensä poikkeaa perinteisistä liivijengeistä. Katujengeihin kuuluvat eivät myöskään kunnioita viranomaisia, joten uhkatilanteiden vaara on olennaisesti kasvanut vankiloissa.

Vankilavirkailijan Liitto toivoo, että uuden pääjohtajan myötä henkilöstöä kuunneltaisiin ja päätöksissä otettaisiin huomioon henkilöstön mielipiteet ja niille annettaisiin arvoa. Rikosseuraamuslaitoksen tulisi olla vahva turvallisuusorganisaatio.

Lue myös:

    Uusimmat