Lapsille vaaditaan opetusta oman rahan käytöstä

Nuorten maksuhäiriöiden kasvaminen on herättänyt kysymyksen puutteellisesta opetuksesta kouluissa. Kuluttajaparlamentti vaatii talousopetuksen lisäämistä kouluissa.

Suomessa joka kymmenennellä 20–24-vuotiaalla on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä. Kulutusluotot, puhelinlaskut ja maksamatta jääneet vuokrat ovat yleisimpiä häiriömerkintöjen aiheuttajia. Yli 50 kansalaisjärjestön ja muutaman toiminnallisen säätiön Kuluttajaparlamentti vaatiikin, että opetukseen tulisi keskittyä entistä enemmän henkilökohtaisen talouden osaamiseen.

Parlamentin mukaan kouluissa annettava talousopetus on nykyään liian pirstaleista ja se keskittyy liiaksi henkilökohtaisen taloudenhallinnan ulkopuolelle. Etenkin lukioissa ja ammattikouluissa keskitytään kansan- ja maailmantalouteen, vaikka ajankohtaisimpia olisivat omaan talouden hallintaan liittyvät asiat.

– Lasten ja nuorten talousosaamisen vahvistamiselle on tarvetta myös siksi, että nykyisin markkinatalous on linkittynyt yhä enemmän osaksi viihdettä ja sosiaalista vuorovaikutusta. Rahakaan ei ole enää ainoastaan kolikoita ja seteleitä, vaan sitä käytetään yhä enemmän virtuaalisessa muodossa, painottaa Pinja Hirvilammi Kuluttajaparlamentin jäsenjärjestö Suomen Setlementtiliitosta

Tutkimuksen mukaan 72 prosenttia lukioikäisistä nuorista kokee tarvitsevansa ainakin jonkinlaista apua raha-asioissaan.

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja