Lapsiin kohdistuneet iskut lisääntyneet Kiinassa

Kiinaa ovat viime aikoina ravistelleet raa'at hyökkäykset kouluihin. Kymmeniä lapsia on joutunut sairaalaan, kun kouluihin ja päiväkoteihin tunkeutuneet hyökkääjät ovat pahoinpidelleet heitä.

Iskut ovat herättäneet ihmetystä maassa, jossa yhteiskuntaa on perinteisesti valvottu tiukasti ja rikosten määrä on ollut länsimaita alhaisempi.

Tuorein hyökkäys tapahtui tänään, kun paikallinen maanviljelijä tunkeutui vasaran kanssa esikouluun Shandongin maakunnassa Itä-Kiinassa. Rähinä päättyi, kun hyökkääjä valeli itsensä polttoaineella ja sytytti tuleen. Välikohtauksessa loukkaantui viisi lasta ja heidän opettajansa.

Kuluneen viikon aikana kiinalaiskouluihin on tehty kaikkiaan kolme iskua ja viime viikkojen ajan yhteensä viisi. Iskuissa on saanut surmansa kahdeksan lasta ja lähes 50 on haavoittunut.

Viranomaiset ovatkin määränneet tiukentamaan turvatoimia kouluissa ja lisäämään poliisin partiointia sisäoppilaitosten, internetkahviloiden ja pelihallien läheisyydessä. Joillakin alueilla viranomaiset ovat myös ryhtyneet seuraamaan tarkemmin ihmisiä, jotka asuvat koulujen lähistöllä ja joilla tiedetään olevan henkisiä ongelmia.

- Koulujen turvallisuuteen on kiinnitettävä järjestelmällisesti huomiota. Asiaan ei pidä puuttua vain tapauskohtaisesti, kirjoittaa kommunistisen puolueen äänenkannattaja Kansan päivälehti.

Perinteiset tukirakenteet murtumassa

Iskujen tekijät ovat kiinalaisviestinten mukaan olleet työttömiä, henkisesti tasapainottomia tai he ovat juuri kärsineet henkilökohtaisesta menetyksestä.

Tuoreiden tutkimusten mukaan henkinen pahoinvointi on Kiinassa lisääntymässä. Stressi kiinalaisten keskuudessa on kasvanut, kun yhteiskunnasta on tullut aiempaa nopeatempoisempaa ja perinteiset tukirakenteet murtuvat.

Viime vuoden tutkimuksen mukaan maassa arvioitiin olevan 173 miljoonaa aikuista, jotka kärsivät jonkinasteisesta henkisestä sairaudesta. Heistä yli 90 prosenttia ei ole koskaan saanut ahdistukseensa ammatillista apua.

- Jos he ajautuvat epätoivoon eivätkä saa apua, on täysin mahdollista, että he ryhtyvät johonkin, jolla on hyvin vakavat seuraukset, varoittaa Nankingin yliopiston sosiologian professori Zhu Li.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat