Mainos

Lapsiasiavaltuutettu: Koululaisten retkiin ei saa kerätä rahaa vanhemmilta: "Jos kunnalla ei ole varaa, on parempi jättää menemättä"

2:34

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan perusopetuksen maksuttomuus ei toteudu täysimääräisesti. 

Video: Tuomas Kurttila esitti näkemyksiään opetuksen maksuttomuudesta MTV Uutisissa huhtikuussa.

Kurttila kertoi lauantaiaamun tiedotteessaan, että monilta perusopetuksen oppilailta on pyydetty 10-30 euron suuruisia osallistumismaksuja koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan. Kurttila sanoo saaneensa aiheesta yhteydenottoja kansalaisilta.

– Tällaisen rahankeruun on loputtava ja kuntien on kunnioitettava perustuslaissa säädettyä perusopetuksen maksuttomuutta, Kurttila muistuttaa.

Kurttila ymmärtää, että oppilaita halutaan viedä retkille, mutta jos kunnalla ei ole varaa tukea koko luokan tai koulun matkaa, on Kurttilan mukaan parempi jättää menemättä.

– Jokaisen on pystyttävä käsittämään, että osalle perheistä yllättävät maksukehotukset koululta aiheuttavat paineita.

Kurttilan mukaan useat Suomessa tehdyt selvitykset kertovat, että köyhistä perheistä tulevat lapset jäävät usein pois leirikouluista ja luokkaretkiltä.

– Jos rahankeruu vanhemmilta jatkuu, on mietittävä järeämpiä toimia kuin yleinen informaatio-ohjaus. Lakia on noudatettava ja lasten yhdenvertaisuus on taattava, Kurttila jatkaa.

Lapsiasiavaltuutettu on ollut asiasta yhteydessä Opetushallituksen johtoon perjantaina.

Suomen perustuslain (731/1999) 16 §:n mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Tämä tarkoittaa, että opetuksesta ei saa aiheutua oppilaalle kustannuksia. Opetus tarkoittaa myös koulun työaikana toteuttamia ja vuosisuunnitelmaan kirjaamia retkiä, vierailuja ja muuta vastaavaa koulun ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.