Mainos

Amnesty: Seitsemän kahdeksasta presidenttiehdokkaasta muuttaisi raiskauksen määritelmää ja translakia

Seitsemän presidenttiehdokkaan mielestä raiskauksen määritelmä pitäisi ankkuroida suostumuksen puutteeseen rikoslaissa, kertoo Amnesty tiedotteessaan. Ainoastaan Laura Huhtasaari (ps.) ei muuttaisi määritelmää.

Esimerkiksi Merja Kyllösen (vas.) mukaan Suomen lainsäädäntöä pitäisi uudistaa Ruotsin suuntaan. Ruotsissa raiskauksen tunnusmerkistön täyttyminen ei edellytä uhrin nimenomaista vastustusta, vaan uhri vastustaa sukupuoliyhteyttä, mikäli ei ole antanut siihen suostumusta.

Nils Torvalds (rkp.) sanoo, että nykyinen raiskaukseen viittaava lainsäädäntö puhuu väkivallasta tai sen uhasta. Pekka Haavisto (vihr.) viittaa lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, joissa tuomio on annettu hyväksikäytöstä raiskauksen sijaan, sillä teon ei ole katsottu sisältäneen väkivaltaa tai sen uhkaa.

– Mielestäni tämä tulkinta on väärä. Väkivallan määrä ja tapahtuman luonne on lainsäädännössä liikaa esillä verrattuna uhrin itsemääräämisoikeuteen, Haavisto toteaa.

Laura Huhtasaaren mukaan puolestaan seksuaalirikoksiin liittyy huomattavasti suurempia ongelmia kuin #MeToo-kampanja antaa ymmärtää. Hänen mielestään yleisesti ottaen Suomessa seksuaalirikoksista annettavat tuomiot ovat kuitenkin liian lieviä.

– Kaikenlaiset seksuaalisen itsemääräämisen loukkaukset ovat tietysti tuomittavia, mutta niiden yhteiskunnallisen näkyvyyden täytyisi olla hieman vähemmän suhteetonta, Huhtasaari toteaa.

Niinistö: Pakkosterilisaatio ei ole ihmisoikeuksien mukaista

Amnesty selvitti presidenttiehdokkaiden kantaa myös translakiin. Suomen nykyisen translain mukaan henkilötunnukseensa sukupuolimerkinnän muutosta hakevan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön eli suostuttava sterilisaatioon, oltava täysi-ikäinen ja esitettävä lääketieteellinen selvitys siitä, että kuuluu vastakkaiseen sukupuoleen.

Presidenttiehdokkaista seitsemän kannatti translain muuttamista niin, että se kunnioittaa transihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvaa heidän ihmisoikeuksiensa toteutumisen.

Esimerkiksi valitsijayhdistyksen ehdokkaan Sauli Niinistön mielestä pakkosterilisaatio ei ole ihmisoikeuksien mukaista, ja Tuula Haatainen (sd) pitää sitä historiallisena jäänteenä. Huhtasaari ei vastannut kysymykseen lainkaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.