Mainos

Uutissuomalainen: Oikeusoppineet vastaavat ministerille: Tyttöjen silpomista ei tarvitse kirjata rikoslakiin

Rikosoikeuden asiantuntijat eivät pidä tarpeellisena tyttöjen silpomisen erillistä kriminalisointia rikoslaissa. Asiasta kirjoittaa Uutissuomalainen.

Oikeusoppineiden mukaan erillissääntely ei toisi asiaan mitään uutta. Perheministeri Annika Saarikko (kesk.) on esittänyt, että silpominen kiellettäisiin erillislailla.

– Rikoslain erillissääntelyyn ei ole tarvetta eikä se toisi asiaan mitään uutta. Törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistö kattaa ilmiön riittävästi, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toteaa Uutissuomalaiselle.

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta on samoilla linjoilla.

Laissa ei ole mainintaa tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Korkein oikeus (KKO) kuitenkin linjasi vuonna 2008, että toimenpiteessä on kyse törkeästä pahoinpitelystä. Myös tyttöjen vienti ulkomaille silvottavaksi luokitellaan rikokseksi.

Leikattavaksi ulkomaille

Keskustelu asiasta nousi jälleen esiin, kun Fenix Helsinki -järjestön selvityksessä kävi ilmi, että Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi ulkomaille.

Elokuussa perheministeri Saarikko esitti harkittavaksi tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämistä erillisellä lailla.

Ministerin ehdotusta kertoi kannattavansa muun muassa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopistosta toteaa Uutissuomalaiselle, että lähtökohtaisesti tulisi välttää erilliskriminalisointeja, jotka eivät tuo tarkennusta rangaistavan käyttäytymisen alaan. Hänen mielestään joissakin tapauksissa ne ovat kuitenkin paikallaan.

– Ne voisivat korostaa teon paheksuttavuutta ja ilmaisevat aiempaa täsmällisemmin, mikä on rikoslaissa kiellettyä.

Sen sijaan poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kaipaavat oikeusoppineiden mielestä asiaa selkiyttävän lain. Poikien ympärileikkaus kuuluu moneen uskontoon ja kulttuuriin. 

KKO:n ennakkopäätöksiä

Vuonna 2008 KKO katsoi, ettei 4,5 vuotiaan pojan äiti syyllistynyt pahoinpitelyyn, kun hän palkkasi lääkärin tekemään pojalleen ympärileikkauksen.

Viime vuonna kahdessa ratkaisussaan KKO hylkäsi leikkauksen tekijän syytteen, vaikka toisessa tapauksessa tekijä ei ollut lääkäri.

Ensimmäisessä tapauksessa leikkauksen kohteena olivat 7- ja 12-vuotiaat pojat. Toisessa tapauksessa leikattava oli neljän kuukauden ikäinen.

Toisessa tapauksessa poikansa ympärileikkauttanut isä sai sakot, koska hän oli teettänyt toimenpiteen pojan äidin tahdon vastaisesti.

Uutissuomalainen on Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, Keskisuomalaisen, SavonSanomien sekä Aamupostin, Itä-Hämeen, Uusimaan, Länsi-Uusimaan ja Keski-Uusimaanyhteinenuutistoimitus. Tavoitammeylimiljoonalukijaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.