Lappuliisan arkkivihollinen ei olekaan enää vanha äijä

Kuka on pysäköinnintarkastajan inhokkiasiakas? Entä mistä tarkastajat saavat eniten valituksia?

Helsingin kaupungin pysäköinnintarkastajana työskentelevä nainen kertoo, että ikävin asiakastyyppi on vaihtunut hänen kymmenvuotisen uransa aikana ääripäästä toiseen.

– Luulen, että nuoret uranaiset ovat niitä pahimpia tänä päivänä. He ovat todella kiukkuisia. Silloin, kun tulin kymmenisen vuotta sitten töihin, niin ikävimmät asiakkaat olivat vanhempia miehiä. En tiedä, voiko sanoa, että vähemmän koulutettuja, mutta he haukkuivat todella rumasti. Ensin olinkin, että kamalaa, tämä on aivan hirveä duuni, pysäköinnintarkastaja muistelee.

Hän kertoo heidänkin sietokyvyllään olevan rajat, joita myös koetellaan ajoittain.

– Kun puheet menevät tuonne vyötärön alle, niin peli on menetetty. Silloin meidänkään ei mielestäni tarvitse olla enää kohteliaita. Siinä tapauksessa kannattaakin lähteä menemään ja todeta, että lappu tulee kotiin, tarkastaja sanoo.

Oma tietämättömyys johtaa valituksiin

Pysäköinnintarkastaja kertoo eniten valituksia tulevan, kun virhemaksun perusteena on alueelliselle pysäköintikieltoalueelle pysäköinti.

– Autoilijat eivät ymmärrä, mitä aluekielto tarkoittaa. He kiertävät jonkin talon tai nurkan eivätkä löydä merkkiä, jonka tarvitsee olla vain sisääntuloväylillä. Sitten me luettelemme jokaisessa oikaisuvaatimuksessa, missä ne merkit sijaitsevat.

Toinen asia, mistä Helsingin kaupungin tarkastajat saavat oikaisuvaatimuksia kerta toisensa jälkeen on jalkakäytävälle pysäköinti.

– Varsinkin, jos on vähän leveämpi jalkakäytävä, niin ajatellaan, että kyllähän siitä mahtuu ohi. Se ei ole kuitenkaan mikään parkkipaikka. Erityisesti invalidit eivät ymmärrä ollenkaan, että he eivät saa pysäköidä jalkakäytävälle, hän sanoo.

Näistä sakotetaan eniten

Tarkastajan mukaan yleisimpiä pysäköintivirheitä Helsingin keskustassa ovat suojatien eteen pysäköinti ja pysähtyminen kielletty -liikennemerkin noudattamatta jättäminen.

Niin ikään keskusta-alueella hän kertoo usein näkevänsä, että auto on pysäköity kiinteistön pihalle johtavan portin eteen.

– Jos kiinteistössä syttyy esimerkiksi tulipalo, niin ihmiset ovat ihmeissään hajonneesta autostaan, kun se on revitty pelastuskaluston tieltä nahkoineen päivineen, tarkastaja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat