Lappeenrantaa koetellut raivoisa raemyräkkä aiheutti mittavat taloudelliset vahingot – tuhosi teitä, mäkiä ja omaisuutta

Rankkasade ja raekuuro yllättivät lappeenrantalaiset alkuillasta 0:53
Heinäkuun alussa Lappeenrannassa nähty rankkasade oli kaupunkilaisen mukaan ennennäkemättömän raju.

Heinäkuun alussa Lappeenrantaa koetellut harvinaisen voimakas raemyräkkä on aiheuttanut suuria taloudellisia vahinkoja Lappeenrannan kaupungille. Vahingot kohdistuivat pääasiassa kaupungin teihin.

Vaurioita kokivat kaupungin hiekkatiet mäkiosuuksilla sekä hiekkapohjaiset kevyen liikenteen raitit.

Lappeenrannan katujen kunnossapitopäällikkö Topi Kangas kertoo, että vaurioituneet tiet päätyivät raekuuron myötä käyttökelvottomaan kuntoon ja ne jouduttiin sulkemaan puomeilla korjaustöiden ajaksi.

Myös yksi asfalttipintainen raitti murtui.

– Vesi meni kantavien kerrosten läpi, ja raitti jouduttiin tekemään kokonaan uudestaan, Kangas toteaa.

Korvaushakemuksia käsitellään parhaillaan

Rankkasade teki hallaa myös katuverkolle. Sateen myötä kadut roskaantuivat ja sadevesiviemäreitä meni tukkoon. Tämän vuoksi kaupunki joutui tekemään ylimääräisiä harjauksia.

Myräkän aiheuttamat vahingot ovat maksaneet kaupungille kymmeniä tuhansia euroja. Kaupungille on tullut Kankaan mukaan muutamia korvaushakemuksia.

– Hakemukset liittyvät muun muassa kellareiden ja ajoneuvojen vahingoittumiseen. Näitä asioita käsitellään vielä.

Vahingot on jo korjattu

Kangas lisää, että tämän kaltaiset rankkasateen aiheuttamat tievahingot ovat melko harvinaisia. Ongelmaksi muodostuu hänen mukaansa se, ettei pulavesiviemäreitä ja -verkkoja ei pystytä mitoittamaan kestämään valtavia vesimääriä. Myös pinnoittamattomat katualueet ja mäet ovat rankkasateen sattuessa kovilla.

Kaikesta huolimatta mäkiosuuksia ja raitteja ei ole pinnoitettu, vaikka se onkin ainoa keino ennaltaehkäistä niiden joutumista käyttökelvottomaan kuntoon.

– Vahinkoja kärsineet tiet on nyt saatu korjattua entiselleen, Kangas päättää.

Raekuuron aiheuttamista vahingoista aiemmin uutisoinut Etelä-Saimaa kertoo, että Etelä-Karjalan keskussairaala kärsi raemyräkän yhteydessä vahinkoja noin sadan tuhannen euron edestä.

Kaiken kaikkiaan vahinkoja jäi lehden mukaan vakuutusyhtiöiden korvattaviksi yli puoli miljoonaa euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat