Lapissa oma jännistysnäytelmänsä – vihreiden ehdokas hävisi keskustan ehdokkaalle hiuksenhienolla erolla

Puoluejohtajien kommentit vaalivalvojaisista 9:45
Video: Puoluejohtajien kommentit vaalivalvojaisista

Lapin vaalipiirissä nähtiin vaali-iltana oma jännitysnäytelmä, sillä vihreiden Riikka Karppinen jäi alustavan vaalituloksen mukaan rannalle vain seitsemän äänen erolla keskustan Markus Loheen. Lapissa odotetaankin tarkastuslaskennan tulosta erityisellä mielenkiinnolla.

Vihreiden kärkiehdokkaana ollut Karppinen, 24, sai toiseksi suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin koko Lapissa. Karppinen keräsi reilut 7  800 ääntä, kun keskustan Katri Kulmuni nousi Lapin äänikuningattareksi reilulla 8  400 äänellä.

Vihreillä ei ole koskaan ollut kansanedustajaa Lapissa. Nyt puolue sai Lapissa 9,7 prosentin kannatuksen, missä on yli seitsemän prosenttiyksikön nousu viime vaaleista.

Vaikka keskusta koki Lapissa murskatappion ja menetti lähes 14 prosenttiyksikköä kannatuksestaan, puolue pysyi selvästi Lapin suurimpana puolueena reilun 29 prosentin kannatuksella.

Karppinen ei vaikuttanut Lapin Kansan haastattelussa pettyneeltä siihen, että kansanedustajan paikka jäi vielä haaveeksi. Hän korosti, että saadut äänet eivät mene hukkaan.

–  Kun katsoo meidän kannatustamme, niin kyllähän tämä on oikea vihreä vyöry, hän sanoi lehdelle.

–Tästä seuraa, että vihreät on tästä eteenpäin vakavasti otettava puolue myös Lapissa, ja muiden puolueiden on kiinnitettävä meidän teemoihimme huomiota.

Keski-Suomessa Touko Aalto pettyi pahasti

Keski-Suomessa vaali-illan iso uutinen oli vihreiden entisen puheenjohtajan, kansanedustaja Touko Aallon putoaminen eduskunnasta. Aallon äänimäärä jäi 3073:een.

Keskisuomalaisen mukaan Aalto näytti pettymyksensä avoimesti Keski-Suomen vihreiden vaalivalvojaisissa, joista hän poistui varsin pian.

– Musta se äänimäärä on tosi huono. Toisaalta noin moni ihminen on antanut luottamuksensa. Siitä pitää kiittää ja kumartaa, kommentoi Aalto.

Aalto toimi vihreiden puheenjohtajana kesäkuusta 2017 viime syksyyn. Hän jäi sairauslomalle syyskuussa työuupumuksen vuoksi ja päätti myöhemmin luopua puolueen puheenjohtajuudesta.

Keski-Suomessa vihreiden ainoan paikan ottaa uusi tulokas, jyväskyläläinen yhteiskuntapolitiikan opiskelija Bella Forsgren, joka sai 4365 ääntä.

– Totta kai ollaan täysillä tehty kampanjaa ja on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat auttaneet. Haluan muistuttaa, että ehdokas ei yksin tee kampanjaa, Forsgren, 27, kommentoi menestystään Keskisuomalaiselle.

Etiopiassa syntynyt ja Äänekoskella kasvanut Forsgren on pitänyt esillä ympäristöasioita, koulutus- ja sosiaalipolitiikkaa sekä tasa-arvokysymyksiä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen piti pintansa ja uusi yli 8  000 äänellä paikan eduskunnassa.

–  Luottamus on säilynyt, vaikka olen töppäillytkin. Uskon, että se johtuu siitä, että olen ollut rehellinen, hän kommentoi Keskisuomalaiselle.

SDP:n listoilta valitsematta jäi Keski-Suomessa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, joka jäi ensimmäiselle varasijalle.



Lue myös:

    Uusimmat