Inarissa useita tartuntaketjuja – lapsiperheitä asetettu karanteeniin joulun yli: "Itsellänikin tuli siinä kyynel silmään"

Inarissa odotetaan turistien ja paikallisten tartuntamäärien kasvavan joulun aikana – näin pieni kunta on valmistautunut 11:27
Inarissa odotetaan turistien ja paikallisten tartuntamäärien kasvavan joulun aikana – näin pieni kunta on valmistautunut.

Lappiin odotetaan jouluksi jopa 150 000 ulkomaalaista turistia. Inarissa todetaan päivittäin uusia koronavirustapauksia niin paikkakuntalaisten kuin matkailijoiden parissa. Useita lapsiperheitä on jo alueella karanteenissa joulun yli. 

Johtava ylilääkäri Outi Liisanantti Inarista kertoo, että sunnuntaina on todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa, joista viisi ulkomaisilla matkailijoilla ja kolme suomalaisia tapauksia.

– Tätä tasoa se on nyt ollut viime päivät, Liisanantti kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Tässä vaiheessa lomakautta alueella on ylilääkärin mukaan paljon brittituristeja, joilla on todettu koronatartuntoja.

– Muutamia tapauksia on ollut amerikkalaisilla turisteilla. Jos matkailurajoituksia ei tule, matkailuprofiili muuttuu hieman kun joulu lähestyy, Liisanantti kertoo.

Lappiin jopa 150 000 turistia jouluksi

Pohjoiseen odotetaan jouluksi jopa 150 000 turistia. Ylilääkäri myöntää, että tilanne herättää huolta koronatartuntojen näkökulmasta.

Liisanantti ennakoi, että runsaan matkustajamäärän myötä tartuntatapausten määrä kasvaa, joka kuormittaa terveys- ja sosiaalihuoltoa, mutta myös paikallista majoitustoimintaa.

– Tietenkin tämä huolestuttaa. Olisin toivonut, että joulu olisi mennyt koronan suhteen rauhallisesti. Täytyy todeta, että iso työmäärä on luvassa ja resurssien riittävyydestä on iso huoli terveydenhuollon ja majoituksen osalta.

– Tartuntoja tulee olemaan. Se kuormittaa meidän henkilökuntaa, mutta myös majoituskapasiteettia, koska positiivisille tapauksille pitää järjestää majoituspaikkoja. 

Liisanantti kertoo, että kunta on tehnyt yhteistyötä alueen matkailuyrittäjien kanssa, jotta ulkomaisille matkailijoille löydetään sopiva majoitus esimerkiksi karanteenin takia.

– On löytynyt ihan mukavaa majoitusta. Vielä ei ole tarvinnut turvautua mihinkään koulumajoituksiin tai kovin hankaliin järjestelyihin.

Karanteeneja yli joulupyhien

Inarissa on asetettu useita lapsiperheitä karanteeniin, jotka kestävät pyhien yli. Ylilääkärin mukaan tämä johtuu useammista tartuntaketjuista.

– Tällä viikolla ilmoitin eräälle perheelle, että joulusta tulee tällä kertaa hieman rauhallisempi ja eristys jatkuu joulun yli, niin itsellänikin tuli siinä kyynel silmään. Tuli toivoton olo siitä, kuinka korona pilaa meiltä joulun monellakin tapaa, Liisanantti pahoittelee.

Lapsiperheiden osalta tilanne on saatu ylilääkärin mukaan hallittua melko hyvin. Tartuntatapauksia on viimeisen kolmen viikon ajalta toiminta-alueella yli seitsemänkymmentä ja karanteenissa lähemmäs kaksisataa.

– Paljon on tietysti ihmisiä karanteenissa, niitä päätöksiä on tehty runsaasti. Inarin kunnassa aika iso määrä karanteenilaisia, Liisanantti toteaa.

Tartuntoja erityisesti rokottamattomilla

Ylilääkärin mukaan suurin osa alueen tartunnoista on todettu ihmisillä, joilla ei ole koronarokotuksia.

– Lähes 99 prosenttia tartunnoista on todettu rokottamattomilla ja ihan yksittäisiä rokotetuilla. Rokotettujen tartunnat ovat tulleet ihan viime päivinä. Rokotetuilla tartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia.

Liisanantti on aiemmin todennut, että pelkoon ei kaikesta huolimatta aihetta. Tämä perustuu ylilääkärin mukaan asennemuutokseen.

– Ajattelen niin, että meidän pitää oppia rinnakkaiselämään koronan kanssa, niin kuin olemme oppineet elämään HIVin kanssa ja sairaalabakteerin kanssa. Koronavirus on yksi ikävä vastustaja. Koronaa pitää kunnioittaa vastustajana, suhtautua järkevästi, ottaa rokotukset, arvostaa tiedettä ja lähimmäisiä kanssaihmisiä. 

Pelko pois

Ylilääkäri vakuuttaa, että kunnan terveydenhuolto on hyvällä tasolla ja pandemian alkuajoista kertynyt kokemus näkyy terveydenhuollon asianmukaisena varautumisena laitteiden ja varusteiden, kuten esimerkiksi lisähapen osalta.

Eirtyissairaanhoitoa tarvitsevat kuljetetaan tarvittaessa Rovaniemelle saamaan asianmukaista hoitoa.

Ylilääkäri korostaa, että jouluun kannattaa tilanteesta huolimatta asennoitua rauhallisin mielin.

– Pitää myös välttää vastakkainasettelua ja syyllistämistä. Tieto leviää herkästi ja oikea tieteellinen tieto tulee myös Inariin saakka. Pelkoon ei ole syytä ja joulua voi suunnitella rauhassa läheisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat