Joulupukin kammarin konkurssiuhasta saattoi olla jopa hyötyä

Myönteiset talousuutiset ovat olleet kuluvana vuonna vähissä. Valon pilkahduksen tuo kuitenkin Lapin matkailubisnes, jolla etenkin joulun aikaan pyyhkii hyvin. Tarkkaa matkailumäärien kasvua tai tulojen lisäystä ei vielä tiedetä, mutta odotukset ovat korkealla. 

– Lapissa on mennyt hirvittävän hyvin, sanoo Visit Finlandin tutkimusanalyytikko Katarina Wakonen ykskantaan. 

Lapin jouluturismin pääkaupungissa Rovaniemellä tuloa tuovat etenkin Britanniasta ja Aasiasta saapuvat turistit. 

– Irlannista ja Englannista tulevat matkailijat tuovat 3–7 prosenttia kasvua asiakasvirtaan. Kiinalaisten määrä kasvaa arviolta noin 22 prosentilla viime vuodesta, sanoo Santa Parkin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen

Rovaniemen Matkailun ja Markkinoinnin toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo, että elpyvä talous Euroopassa tuo turisteja takaisin muun muassa Sveitsistä, Saksasta, Italiasta ja Espanjasta. 

Länkinen sanoo, että Suomen sakkaava talous jopa hyödyttää rovaniemeläisyrityksiä. 

– Isot yritykset järjestävät tilaisuuksia kotikaupungissaan tai lähistöllä. 

Joulupukin kammarin kävijämäärät kasvussa 

Kuluva vuosi ei ole ollut kaikille rovaniemeläisyrityksille valoisa. Joulupukin tapaamisistaan tunnettu Joulupukin kammarin omistajayritys uhkasi ajautua konkurssiin elokuussa.

Syynä olivat maksamattomat verovelat, joita kammaria ylläpitävälle yritykselle oli kertynyt reilu 200 000 euroa. Kammarin konkurssiuhka sai valtakunnallista julkisuutta, ja siitä kohistiin jopa ympäri maailmaa.

Kammari kuitenkin pelastui täpärästi, kun Lapin Safarit osti yrityksestä enemmistön.

Joulupukin kammarin operatiivinen johtaja Minttu Kariniemi-Aula sanoo, että Joulupukin kammarilla menee nyt hyvin. 

– Viime vuoteen verrattuna kävijämäärät ovat noin 15 prosentin kasvussa. 

"Lapsiin panostetaan nyt moninkertaisesti" 

Yrityksen ajautuminen konkurssin partaalle ei Kariniemi-Aulan mukaan tapahtunut hetkessä. Hänen mukaansa pari viime vuotta ovat olleet taloudellisesti erittäin vaikeita. 

– Ihmiset ovat matkustaneet paljon vähemmän ja käyttäneet paikan päällä huomattavasti vähemmän rahaa. 

Viimeinen tikki Kariniemi-Aulan mukaan oli venäläisturistien määrän radikaali lasku viime vuoden lopussa. Hänen mukaansa tänä vuonna matkailijoiden määrä kuitenkin kasvaa ja turistien käyttämät rahamäärät nousevat. 

– Jos matkailijat ovat muutaman vuoden ajan nipistäneet lapsilta, niin nyt heihin panostetaan moninkertaisesti. 

Kariniemi-Aulan mukaan konkurssiuhka on saattanut jopa nostaa asiakasmääriä. Samoilla linjoilla on Rovaniemen Matkailun ja Markkinoinnin Kärkkäinen. 

– Saimme maailmanlaajuista huomiota. Siinä mielessä se (konkurssiuhka) on toiminut alueen matkailunedistäjänä, vaikka alun perin se olikin negatiivinen uutinen. 

Lue myös:

    Uusimmat