Lapin matkailu hurjassa kasvussa: "Kriittinen kynnys ylitetty"

Investointeja Lapin matkailuun ei ole juurikaan tehty finanssikriisin jälkeen, kertoo Invest in Laplandin investointiasiantuntija Jaakko Pöykkö. On matkailukeskuksia, joissa viimeiset uudet hotellit ovat valmistuneet kymmenen vuotta sitten. Tämä kaikki on kuitenkin muuttumassa.

– Nyt voi sanoa, että on tapahtunut selkeä käänne. Olemassa olevien yritysten laajennusinvestoinnit ovat lähteneet liikkeelle, samoin korvausinvestoinnit, Pöykkö arvioi.

– Lapissa näyttää olevan ihan hyvä vauhti.

Syynä investointien piristymiseen on Lapin matkailun voimakas lisääntyminen. Suorat reittilennot Euroopasta ovat uusin ilmiö. Finnairin kaukoreitit syöttävät kiinalaisia Lappiin Helsinki-Vantaan kautta. Myös venäläisten matkailijoiden määrä on elpynyt parin vuoden tauon jälkeen.

Lappiin ennätysmäärä kansainvälisiä reittilentoja

– Lufthansa on kaksinkertaistanut lentojensa määrän Münchenistä Kittilään, jonne se lentää talvikaudella kahdesti viikossa. Lisäksi Lufthansa aloitti joulukuussa suorat reittilennot kahdesti viikossa Frankfurtista Ivaloon.

– Germania on avannut kolme reittiä Saksasta ja Sveitsistä. Kaksi kertaa viikossa lennettävät reitit ovat Berliini–Rovaniemi, Düsseldorf–Kittilä ja Zürich–Rovaniemi.

– Monarch lentää Lontoosta ja Manchesteristä Kittilään kahdesti viikossa. Manchesterin reitti lennettiin vain joulukuussa.

– Norwegian käynnisti joulukuussa suorat lennot Lontoon Gatwickin ja Rovaniemen välillä. Reitti lennetään kahdesti viikossa.

Lähde: Finavia

Pöykön mukaan käyttöasteiden kasvu hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä näyttää yltävän tänä talvena 15 prosenttiin tai ylikin.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että suunnitteilla on uusia hotelleja.

– Muun muassa Saariselälle on tulossa uusi hotelli.

Pienempiä investointeja on jo tehty paljon. Lasi-igluja, kotakyliä ja muita lomakyliä on noussut useisiin paikkoihin.

– Ne ovat pieniä yksiköitä, mutta niitä on useita. Lisäksi kohteisiin rakennetaan ravintolapalvelut, Pöykkö sanoo.

Matkailijoiden määrän kasvu on antanut muille palveluille mahdollisuuksia kehittyä. Tällaisia ovat muun muassa ohjelmapalvelut.

– Sekä rakentaminen että palvelut ovat hyvässä kasvuvauhdissa tällä hetkellä, Pöykkö kertoo.

Saavutettavuus parantunut

Lapin matkailun suurinvestoijiin kuuluu lentokenttäoperaattori Finavia, joka on tehnyt 35 miljoonan euron investoinnit Lapin lentoasemiin.

Finavian viestintäjohtaja Mikko Saariaho pitää liikenteen kasvua ilman muuta hienona asiana. Hän kertoo, että Finavia on yhdessä muiden Lapin alueen matkailutoimijoiden kanssa houkuttelemassa lisää lentoyhtiöitä Lapin-reiteille.

– Lapin saavutettavuus on noussut ihan uudelle tasolle, Saariaho kuvaa.

MaRan toimitusjohtaja Lapin mukaan suorat lennot Euroopasta parantavat Lapin kilpailuasemaa.

– Sellainen kriittinen kynnys on ylitetty, kun lentoyhtiöt ovat alkaneet lentää tänne omalla riskillään, hän sanoo.

Saariaho huomauttaa kuitenkin, että suorat charter-lennot ja kotimaan reitit tuovat talvikaudella valtaosan matkailijoista Lappiin. Lentojen määrällä mitattuna charter-lentojen osuus oli joulukuussa arviolta kymmenkertainen suoriin kansainvälisiin lentoihin verrattuna.

Liian lyhyt sesonki

Lapin matkailussa on kuitenkin yksi suuri ongelma, joka rajoittaa investointeja. Talvisesonki on lyhyt.

– Lapin talvi on myyty hienosti. Talvella on paljon ihmisiä, ja kasvuluvut ovat olleet erinomaisia. Tulevaisuus näyttää todella hyvältä, Lappi sanoo.

– Mutta kun puhutaan hotelli- ja kylpyläinvestoinneista, iso kysymys matkailussa on se, että kesämatkailu saataisiin toimimaan paremmin.

– Kesä on sellainen, jota haluamme kehittää. Sinne halutaan uusia asiakkaita, Pöykkö painottaa.

– Jos tehdään investointeja sen varalle, että ne ovat käytössä lyhyen aikaa vuodessa, on hankalaa saada taloudellinen yhtälö toimimaan verrattuna siihen tilanteeseen, että investoinnin käyttöaste on tasaisempi koko vuoden, Saariaho pohtii.

Levillä kesämatkailu kasvoi

Levin Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi kertoo, että Levillä on onnistuttu kasvattamaan myös kesämatkailua viimeisten kolmen vuoden aikana. Viime kesänä matkailijamäärät kasvoivat 20 prosenttia.

Hänen mukaansa Levillä odotetaan kotimaisten ja ulkomaisten asiakkaiden määrän kasvun jatkuvan tulevana kesänä.

– Laajempaa kiinnostusta on Lapin yöttömään yöhön ja Lapin alkusyksyn revontuliin, Kukkohovi arvioi.

Kasvun varaa kesämatkailulla on kuitenkin vaikka millä mitalla, sillä matkustajamäärissä jäädään kesällä 20 prosenttiin talvikauteen verrattuna.

Euroopasta selkeästi uusia asiakkaita

Talvikausi Levillä ja Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä on lähtenyt hyvin käyntiin ja odotukset tulevalta ovat korkealla. Pajakylän toimitusjohtajan Inga Jääskön mukaan Pajakylässä rakennetaan ensi kesänä lisää majoituspaikkoja. Seuraavana vuonna on tulossa jo hotelli.

– Semmoinen pikkuinen hotelli, 24 huonetta.

Myös Levillä odotetaan hotelli- ja majoituspuolelle investointeja tulevien parin vuoden aikana.

Sekä Kukkohovi että Jääskö kiittävät uusia suoria lentoreittejä. Kukkohovin mukaan Euroopan kaupungeista on tullut selkeästi uusia asiakkaita.

– Nämä reittilennot tuovat itsenäisiä matkustajia, nuoria pariskuntia, vanhempia pariskuntia ja perheitä, hän sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja