Lännen Media: Terrorismirikollisten sijoittaminen uusi haaste Suomen vankiloille – radikalismihavaintoja vankiloissa jo yli sata

Turun puukottajan Abderahman Bouananen todennäköinen sijoituspaikka tuomion jälkeen on joko Turun tai Riihimäen vankila, Rikosseuraamuslaitoksesta arvioidaan Lännen Medialle. Näin siis, jos oikeus ei määrää Bouananea mielentilaselvityksen perusteella pakkohoitoon.

Turun vankilan puolesta puhuu rikoksen tapahtumapaikka, sillä ulkomaalaiset rikoksesta tuomitut pyritään yleensä sijoittamaan lähelle rikoksen tekopaikkaa. Riihimäen vankila on taas Suomen vankiloista ainoa, jossa on poikkeuksellisen hankalille vangeille tarkoitettu varmuusosasto.

Rikosseuraamuslaitos (Rise) kommentoi asiaa vain yleisellä tasolla, yksittäisten vankien asioista sillä ei ole salassapitolakia mukaan oikeutta antaa tietoa.

– Islamistisista terrorismirikoksista tuomitun sijoittaminen haastaisi koko suomalaisen vankeinhoidon monellakin tapaa, koska meillä ei ole mitään aiempaa kokemusta tällaisista vangeista, apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilasta kommentoi Lännen Median lehtien haastattelussa.

Rikosseuraamuslaitos on selvittänyt reilun vuoden ajan väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen esiintymistä Suomen vankiloissa. Projekti päättyy tämän kuun lopussa.

– Projektin aikana on tehty yli 100 vangin ja tutkintavangin kohdalla eritasoisia radikalismihavaintoja. Osa vangeista on jo vapautunut, turvallisuusasioihin erikoistunut ylitarkasta Ari Juuti Risestä kertoo.

Radikalismihavaintojen kartoittamisessa mukana ollut Vantaan vankilan apulaisjohtaja Jaakko Jokisen mukaan väkivaltaista ääriajattelua kannattavien vankien sijoittelu on sujunut Suomessa toistaiseksi ongelmitta.

– Heitä on ollut yhtä aikaa vankiloissa vain muutamia kymmeniä, joten sijoittelu on voitu järjestää niin, ettei heidän välilleen ole päässyt muodostumaan klikkejä, Jokinen sanoo.

Turussa viime elokuussa kaksi tappanut ja kahdeksaa haavoittanut Abderahman Bouanane on kertonut poliisikuulusteluissa iskunsa motiiviksi sen, että kokee länsivaltojen kohtelevan muslimeja väärin.

Hän on myös kertonut kokeneensa itsensä terroristijärjestö Isiksen taistelijaksi ja valmistautuneensa kuolemaan marttyyrina järjestön hyväksi tekemänsä iskun yhteydessä.

– Tällaisesta teosta tuomitun vangin sijoittaminen melkein mihin tahansa ryhmään vaikuttaa mahdottomalta yhtälöltä, Turun vankilan johtaja Juhani Järvi pohtii.

Karuimmillaan ainoaksi vaihtoehdoksi saattaa jäädä tuomitun eristäminen. 

2:14

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja