Lännen Media: Presidentti toivottaa Ruotsin tervetulleeksi puolustamaan Ahvenanmaata

Ruotsi on kriisitilanteessa tervetullut tukemaan Suomea Ahvenanmaan turvaamisessa, sanoo presidentti Sauli Niinistö Lännen Medialle.  

Niinistön mukaan Suomi on sitoutunut pitämään Ahvenanmaan demilitarisoituna rauhan aikana ja neutralisoituna sodan aikana. 

– Jos Ruotsi haluaa tukea Suomea tämän kansainvälisen velvoitteen toteuttamisessa, se on Ruotsin asia, Niinistö sanoi eilen Lännen Medialle Maarianhaminassa.  

Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman arvioi viime kuussa Lännen Medialle, että Ruotsi reagoisi jopa itsenäisesti, jos Ahvenanmaalla sattuisi jotain vakavaa.  

Neuvostoliitto tunnusti talvisodan jälkeen vuonna 1940 Ahvenanmaan rauhan ajan demilitarisoinnin. Ahvenanmaan neutralisointia Neuvostoliitto ei kuitenkaan paperilla tunnustanut, eikä sitä ole tehnyt Venäjäkään.  

Ei keskustelunavausta Venäjän kanssa

Presidentti ei aio avata aiheesta keskustelua Venäjän johdon kanssa. Hän sanoo, että Venäjä on Pariisin rauhansopimuksessa vahvistanut Ahvenanmaan demilitarisoinnin vallitsevissa oloissa.   

– Siihen on myös tieteisopissa viitattu, että Pariisin rauhansopimuksessa lausuttu tarkoittaa sekä 1921 että 1940 tehtyjä sopimuksia. En näe, että kannattaa ruveta rakentamaan suurta numeroa, kun kukaan ei ole kyseenalaistanut mitään, Niinistö arvioi Lännen Medialle.  

Lue myös:

    Uusimmat