Asiantuntijasta Venäjän erityisasema Ahvenanmaalla tulisi lopettaa – "Historian ruma jäänne"

8:57
Miksi Venäjällä on erityisasema Ahvenanmaalla? Mihin se johtaa, ja pitääkö sille tehdä jotain? Viiden jälkeen -ohjelma perkaa itsehallintoalueen kiperät kysymykset.

Suomen hakema jäsenyys sotilasliitto Natossaei muuttaisi Ahvenanmaan asemaa, arvioi valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa uudistuksia Ahvenanmaan asemaan.

Tarkka painottaa, että demilitarioitu Ahvenanmaa on osa Suomen valtioaluetta, ja sotatilassa Suomi vastaa sen puolustuksesta.

– Tätä kuvaa hämmentää jonkun verran ahvenanmaalaisten luja luottamus siihen, että puolueettomuus ja aseettomuus ovat ainoa tae sille, että sota ei lähesty Ahvenanmaan rantoja.

Tarkka pitää tätä käsitystä kummallisena, kun katsoo Ahvenanmaan historiaa esimerkiksi 150 vuoden ajalta.

– Aina kun Itämerellä on liikkunut sotalaivoja tositoimissa, silloin Ahvenanmaalla on ollut sotaväkeä – joko omaa taikka vierasta, Tarkka toteaa.

Tohtori konsulaatin erityisasemasta: "Siitä pitäisi päästä äkkiä eroon"

Venäjän Maarianhaminan konsulaatti valvoo Ahvenanmaan demilitarisointia. Tarkka kuvailee tilannetta Neuvostoliiton sanelun seuraukseksi, joka on jäänyt ajastaan.

– Historian ruma jäänne, joka loukkaa törkeästi Suomen suvereniteettiä. Siitä pitäisi päästä äkkiä eroon, hän toteaa.

Tarkan mukaan Ahvenanmaan demilitarioinnista tulisi luopua, koska sillä ei ole käytännön merkitystä. Jos tosi tulee kysymykseen ja sota syttyy, puolustaa Suomi Ahvenanmaata joka tapauksessa.

Toisaalta Ahvenanmaan nykyasemaa puolustaa juuri se, ettei rauhanajan demilitarisoinnista ole merkittäviä vaikutuksia käytännössä.

– Jos se tärkeää ahvenanmaalaisten sielunelämälle, niin ei tuosta ole haittaakaan, hän toteaa.

Videolla Tarkka kertoo, miten Suomi voisi lopettaa Venäjän konsulaatin erityisaseman Ahvenanmaalla ja päättää sille Neuvostoliiton saneleman sopimuksen.

1:32
Pitäiskö neuvostoaikaisesta sopimuksesta Ahvenanmaan suhteen luopua? Pekka Toverilta varoittava huomio: “Sotilastyhjiöt tuppaa täyttymään”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja