Lankapuhelin ei olekaan kadonnut – Suomessa yhä liki 900 000 liittymää

Kun uusia ja entistä innovatiivisempia älypuhelinmalleja tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä, saattaa unohtua, että monille suomalaisille perinteinen lankapuhelin edustaa yhä tärkeää yhteydenpidon väylää.

Viestintäviraston mukaan Suomessa on edelleen hieman alle 900 000 lankapuhelinliittymää. Määrästä noin puolet on yrityselämän ja puolet kotitalouksien käytössä.

Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrénin mukaan kotitalousasiakkaat koostuvat lähinnä iäkkäämmistä ihmisistä ja lapsiperheistä.

– Lankapuhelinliittymistä suuri osa on pitkän linjan asiakkailla, jotka ovat tottuneet käyttämään lankapuhelinta. Asiakkaat ovat ehkäpä hieman iäkkäämpää väestöä. Toki on myös lapsiperheitä, joiden mielestä on hyvä, että myös kotona on kiinteä puhelinliittymä. Jos kännykkä on vaikkapa hukassa, niin vähintään sen kotona olevan puhelimen kautta saa kiinni.

Viestintäviraston mukaan lankapuhelinliittymien määrä on kuitenkin laskenut vajaalla 200 000 kappaleella vuodessa sekä kotitalous- että yritysasiakkaiden keskuudessa.

Laskusuunta on ollut erityisen rajua kotitalouksien kohdalla viime vuosien aikana: noin 14 prosenttia kotitalouksista omisti kiinteän verkon puhelinliittymän vuoden 2012 lopulla, kun vielä vuonna 2007 lankaliittymätalouksien osuus oli lähes 40 prosenttia.

Lankaliittymiä avataan ja lakkautetaan muuton yhteydessä

Puhelinoperaattorit ovat huomanneet saman laskevan trendin lankapuhelinliittymissä.

Esimerkiksi Soneralla oli 204 000 lankapuhelinliittymällä varustettua asiakasta vuonna 2012. Laskua on kuitenkin tullut edelliseen vuoteen verrattuna, sillä vuonna 2011 lankaliittymäasiakkaita oli vielä 239 000.

Elisalla oli puolestaan 220 000 lankapuhelinliittymää viime maaliskuun lopussa.

– Lankapuhelinliittymien määrä pienenee suunnilleen 20 prosenttia vuodessa. Se on ollut suunnilleen samalla tasolla jo vuosien ajan. Aika vähän halutaan enää avata uusia lankapuhelinliittymiä. Käytännössä uusia liittymiä tulee sen kautta, että ihmiset muuttavat paikasta toiseen, Castrén toteaa.

– Toisaalta yleisin syy myös lankapuhelinliittymän lakkauttamiseen on varmasti se, kun muutetaan paikasta toiseen, niin mietitään otetaanko tai jatketaanko vielä lankapuhelinliittymää.

Samaan aikaan, kun lankapuhelinliittymien määrä on laskenut jatkuvasti, niin kännykkäliittymä on vakiinnuttanut suosionsa. Matkapuhelinliittymä onkin ollut jo pitkään käytössä lähes kaikilla suomalaisilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat