Lampunostajan opas: Valitse valo tilan mukaan

Vaihtoehtoja kodin valaisuun on monia, ja lamppuvalikoiman laajuus saa helposti asiaan vihkiytymättömän kuluttajan pyörälle päästään. Valon sävyllä voi luoda vaihtelevaa tunnelmaa kodin eri huoneisiin, mutta suomalaisille lampun valinnassa on ratkaisevaa tilan luoma tarve.

Suomestakin lopullisesti pimenevän hehkulampun on korvannut laaja valikoima eri lampputyyppejä. Kodin valaistusta suunnitellessa tulee huomioida tilaan tarvittava valoteho, haluttu valosävy sekä valaisimen määrittämä maksimisähkönkulutus. Lampun valoteho ilmoitetaan nykyään lumen-arvona (lm), sävy eli värilämpötila kelvineinä (K) ja maksimisähkönkulutus vatteina (W). Lampun energiatehokkuus on puolestaan luokiteltu asteikolla A-G.

Hehkulampun tilalle suunniteltu halogeeni palaa kirkkaasti, mutta on energiatehokkuudeltaan nykyisen valovalikoiman häntäpäässä. Varsinaisten energiansäästölamppujen vahvuus on niiden monipuolinen valikoima, mutta energiatehokkain ja ympäristöystävällisin vaihtoehto on kuitenkin LED-valo.

– Tällä hetkellä LED-lamppuja löytyy lähestulkoon kaikkiin tarkoituksiin ja tiloihin. Tulevaisuudessa LED tulee valaisemaan lähes kaikki suomalaiset kodit, sillä myös niiden hinnat tulevat jatkuvasti edullisemmaksi, Jarkko SalmiBiltemasta kertoo.

Valo tuo tunnelman tilaan

Salmi muistuttaa, että lamppukaupoilla tulisi miettiä, halutaanko tilaan lämmin ja himmeä tunnelma, vai tarvitaanko kovaa ja kirkasta valoa.

– Suomalaiset kodinsisustajat eivät vielä juuri valoratkaisuilla kikkaile, vaan lampun valinnassa ratkaisee eniten huoneen toiminnallisuus. Kylpyhuoneeseen tarvitaan yleensä kirkkaampaa lamppua, kun taas olohuoneeseen etsitään pehmeämpää tunnelmavaloa.

Energiansäästölamppu käy yleisvaloksi lähestulkoon mihin tahansa valaisimeen ja tilaan, sillä valikoima on erittäin laaja. Hitaan syttymisen takia esimerkiksi pimeisiin varastointitiloihin ja kylpyhuoneeseen kannattaa valita tehokkaammin syttyvä lamppu.

LED-lamppu toimii sekä upotetuissa kohdevalaisimissa että irrallisissa katto-, pöytä- ja seinävalaisimissa. Valontuotto ei välttämättä riitä erittäin kirkasta valoa vaativiin tiloihin, mutta sopii alhaisen kulutuksensa vuoksi esimerkiksi lukuvaloksi yöpöydälle.

Halogeeni sopii erityisesti keittiön ja olohuoneen kohde- ja sisutusvalaisuun. Syttyy nopeasti antaen kirkkaan valkoisen valon. Voidaan käyttää myös himmennettävissä valaisimissa ja esimerkiksi saunatiloissa. Käyttöikä on kuitenkin lyhyt verrattuna energiansäästölamppuihin ja LED-valoihin.

Lue myös:

    Uusimmat