Valaistuksessa uusi trendi – joko vaihdoit omat lamppusi?

Kylmempiä sävyjä, led-paneeleja ja ajatonta muotoilua – siinä kotivalaistuksen tämän hetken trendejä, joihin voi tutustua syyskuun sisustus- ja muotoilutapahtuma Habitaressa ja samanaikaisessa valaistuksen ValoLight-tapahtumassa 9.–13.9.

Valaistussuunnittelija Suvi Lapinvuo Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy:sta sanoo, että kotivalaistuksessa ollaan siirtymässä lähes kokonaan ledeihin. Led-valaistus korvaa vähitellen halogeenit, sillä led-valaisimien valikoima on todella laaja.

– Pohjoisessa on perinteisesti pidetty lämpimästä valosta. Nyt trendi näyttäisi olevan, että siirrytään yhä kylmempään sävyyn, niin sanottuun päivänvalosävyyn tai neutraaliin sävyyn. Erityisesti valkoiseksi sisustetuissa kodeissa käytetään nykyään paljon neutraalia valaistusta, Suvi Lapinvuo kertoo.

– Dynaaminen valaistus tekee myös tuloaan kotivalaistukseen, sillä monipuolistunut led-valaisinvalikoima ja valaistuksen ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen himmennyksen, värilämpötilan vaihdon ja jopa värinvaihdon. Julkisissa tiloissa, esim. sairaaloissa, dynaamista valaistusta käytetään paljon hyvinvointivalaistuksena, mutta samaa tekniikkaa voi soveltaa myös kotiin, Lapinvuo avaa valaistustrendejä.

Riippumatta valaisimesta tai valolähteestä, yksi asia kannattaa pitää mielessä valaistusta suunnitellessa.

– Valaistusta ei voi miettiä vain aikuisen näkökulmasta. Pienet lapset ja kotieläimet kohdistavat katseensa tilan kirkkaimpaan kohtaan ja häikäisevä valaistus on silmälle rasittavaa. Häikäisysuojaus on tärkeää varsinkin silloin, jos tilassa on spottivalaistus, valaistussuunnittelija Suvi Lapinvuo ohjeistaa. 

Lähde: Messukeskus

Lue myös:

    Uusimmat