Mainos

Lämpöaalto jatkuu - kesäkuu oli mittaushistorian kuumin kuukausi koskaan

Viime kuukausi oli kuumin kesäkuu nykyhistorian aikana. Samalla kyseessä oli 14. perättäinen kuukausi, joka rikkoo lämpöennätyksiä. Asiasta kertoo Yhdysvaltain kansallinen säävirasto NOAA. Viraston mukaan myös merenpinnan lämpötila on ollut ennätyskorkealla.

– Maailmanlaajuisesti keskimääräinen lämpötila mantereiden ja merten pinnalla oli kesäkuussa korkein, kun katsotaan NOAA:n maailmanlaajuista mittaushistoriaa.

NOAA:n tilastot ulottuvat vuoteen 1880 eli kyseessä on siis lämpimin kuukausi ainakin 136 vuoteen.

– Kyseessä on 14. perättäinen kuukausi, kun maailmanlaajuisesti rikotaan lämpöennätys. Tämä on pisin yhtäjaksoinen jakso, kun ennätyksiä rikotaan.

NOAA:n mittauksien mukaan koko alkuvuosi eli tammi-kesäkuu oli kuumin mittaushistorian aikana.

Kesäkuussa maailmanlaajuisesti keskimääräinen lämpötila oli 0,9 Celcius-astetta korkeammalla kuin 20 vuoden keskiarvo, mikä on 15,5 astetta.

Tämän vuoden ennustetaan olevan kuumin mittaushistorian aikana. Edellinen maailmanlaajuisesti kuumin vuosi oli viime vuonna.

Lämpöennätysten syynä pidetään ilmastonmuutosta mutta myös parhaillaan käynnissä olevaa El Niño -sääilmiötä. Nasan ilmastoasiantuntijan Gavin Schmidtin mukaan El Niño -ilmiön päättymisen myötä ensi vuodesta ei odoteta ennätyslämmintä. Hänen mukaansa yksittäisten vuosien ennätykset eivät kuitenkaan ole merkittäviä vaan pitkän aikavälin trendit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.