Lämpö voi pilata lääkkeet – Näin säilytät ne oikein!

Ethän jättänyt lääkkeitäsi aurinkoon, käsilaukun pohjalle tai kylpyhuoneeseen? Liiallinen lämpö tai auringonvalo voi vaikuttaa lääkkeiden tehoon.

Hellesäällä asuntojen lämpötilat tapaavat nousta, joten on syytä tarkistaa, että lämmöstä pilaantuvat tuotteet ovat turvassa. Tällaisia tuotteita ovat myös monet lääkkeet.

– Hellelämpötiloissa pitää huolehtia, että lääkkeet ovat varjossa. Lääkevalmisteiden pakkauksissa on mainittu oikeat säilytysolosuhteet. Usein se voi olla alle 25 asteessa tai alle 30 asteessa, yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo.

Rajoitukset säilytyslämpötiloille on todettu tutkimuksissa tarpeellisiksi, joten niitä kannattaa noudattaa. Lyhytkin aika suorassa paahteessa saattaa vahingoittaa lääkkeitä, ja mikäli lääkkeitä säilytetään pitkään väärin, kasvaa hajoamistuotteiden määrä väistämättä. Lääkkeiden teho voi laskea tai niistä voi tulla haittoja, Helle selventää.

Kuumuuden ohella kosteus on uhka lääkkeiden säilyvyydelle. Monet valmisteet ovat herkkiä myös valolle.

Helle kehottaa noudattamaan lääkepakkauksen merkintöjä ja pitämään lääkkeet aina alkuperäisissä pakkauksissaan. Lääkekaapin sijoitusta kannattaa miettiä: esimerkiksi kylpyhuoneen peilikaappi ei ole oikea paikka lääkkeille.

– Lääkkeet tulee säilyttää kuivassa, valolta ja liialliselta lämmöltä suojassa olevassa paikassa, Helle muistuttaa.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja