Lämpö hellii Lappia myöden – myös ukkosia ja kovia tuulenpuuskia: "Niihin voi liittyä jopa tuulivahinkoja"

Keskiviikko on alkanut lähes koko maassa kesäisen aurinkoisena. Myöhemmin päivällä sää viilenee ja voi jopa ukkostaa.

Eilen tiistaina Suomen säässä koettiin historiallinen käänne, kun monissa osissa maata saatiin nauttia lähes erittäin lämpimästä kesäsäästä. Lappeenrannassa mitattiin tiistaina huimat 26,2 lämpöastetta. Helleraja on mennyt näin myöhään viimeksi 72 vuotta sitten, kun Tampereen mittausasemalla mitattiin helleluvut 14.9.1947.

Lämmin sää jatkui myös viime yönä, kun lämmin etelätuuli piteli lämpötilat yli 10 asteessa läpi yön. Etelärannikolla yön ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin 16 astetta.

Iltapäivällä ukkostaa

Lämpimänä alkanut päivä viilenee päivän mittaan, kun kylmä rintama vyöryy maan yli pohjoiseen. Se tuo mukanaan myös ukkosia.

Kylmästä säästä ei suinkaan ole kyse, sillä lämpötilat pysyttelevät iltapäivällä pohjoisimmissa osissa maata yli 15 asteen.

– Etelä-Lapissa mennään laajalti yli 20 asteen, mikä on myös aika harvinaista tähän aikaan vuodesta Lapin seudulla, MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta toteaa.

Puuskittainen tuuli voi aiheuttaa vahinkoja

Siinä, missä Keski- ja Pohjois-Suomessa keskiviikkoaan viettävät saavat nauttia harvinaisista lämpöasteista, maan lounais- ja eteläosissa sataa runsaitakin vesikuuroja.

– Matalapaine voimistaa tuulia niin, että kovia puuskia on ennen kaikkea etelässä ja lännessä ja niihin voi liittyä jopa tuulivahinkoja, Pouta varoittaa.

Illan aikana sateet siirtyvät lännestä itään, minkä jälkeen loppuviikko näyttää sään osalta syksyisen sateiselta. 

Katso lähipäivien koko ennuste yllä olevalta videolta!  

Lue myös:

    Uusimmat