Mainos

Lämmölle tyly loppu, halla valtaa Suomen: Koko maassa jäädään 5–10 asteeseen – lokakuu on syksyä parhaimmillaan ja pahimmillaan

Viimeiset lämpimät päivät ovat käsillä, sillä viikonlopun syysmyrskyn jälkeen ensi viikko valkenee viileänä.

Videolla tiistain sää: Hajanainen sadealue saapuu etelään!

Viikonlopun matalapaine puskee lämpimän ilman itään päin, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

– Alkuviikon lämpötilat ovat jäämässä 5–10 asteen haarukkaan oikeastaan koko maassa. Maanantaista keskiviikkoon ollaan niissä lukemissa. Pohjoisessa ollaan viidessä asteessa, etelässä ja lounaassa kymmenen asteen vaiheilla, Roine sanoo.

Kylmempi kausi ei välttämättä kestä kauan. Meteorologin mukaan on mahdollista, että jo torstai-illalla lauhempaa ilmaa virtaisi takaisin.

Yöpakkasia koko Lapissa

Maanantaina ja tiistaina on vielä tuulista, mutta tuuli heikkenee keskiviikkoa kohden.

– Keskiviikon vastaisen yönä on aika selkeätä. Voi sanoa, että Lapissa on varmaan joka paikassa yöllä pakkasta ja nollan tuntumaan päästään maan keskiosissa. Hallaa esiintyy todennäköisesti koko maassa, kertoo Roine.

Sateen ropinasta ei päästä eroon

Nyt myrskyisämmän viikonlopun jälkeen sademäärät vaikuttavat jatkossa tavanomaisilta. Kylmän ilman myötä sää muuttuu kuivemmaksi, mutta kuurosateilta ei vältytä ensi viikollakaan.

– Ei sää ole kylmässä ilmassa täysin poutaisena, mutta vähän kuivempaan suuntaan ollaan menossa, sanoo Roine.

Loppukuuta kohti lähestyttäessä Suomi vaikuttaisi olevan edelleen matalapaineen reitillä.

– Voisi tulkita, että mitään isoa korkeapainetta ei ole syntymässä, joka estäisi sateiden pääsyn Suomeen. Syys-lokakuun vaihteessa suursäätila jatkuu aika samanlaisena kuin nytkin on ollut. 

Lokakuu palauttelee syksyyn

Lokakuun alussa erityisen viileitä alueita näkyy Euroopassa esimerkiksi Norjassa. Lokakuuta kohti mentäessä dramaattisia muutoksia ei liene Suomen säässä luvassa, vaikka siltä voisi tuntua tavanomaista lämpimämpien ajanjaksojen jälkeen.

– Kun on ollut aika paljon normaalia lämpimämpiä jaksoja tässä loppukesän ja syksyn mittaan, niin se on ainakin muuttumassa. Palaillaan normaaleihin lämpötiloihin, kun ollaan oltu keskiarvon yläpuolella, sanoo Roine.

Katso vielä ennuste 102 paikkakunnalle:


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja