Mainos

Lämmintä joulua! Joulukuun lämmöt kesälukemissa eri puolilla maailmaa

Suomessa eletään sään kannalta historiallista joulukuuta – joulukuun kaikkien aikojen lämpöennätys on mennyt rikki jo kahdesti.

Ennätys saavutettiin eilen kahdella eri paikkakunnalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila nousi sunnuntaina 11,3 celsiusasteeseen Kokemäen Tulkkilassa ja lopulta myös Porin rautatieasemalla.  Edellisen kerran se rikottiin itsenäisyyspäivänä Ahvenanmaalla.

Lisäksi Suomen lounaisimmissa maakunnissa mitattiin useita paikkakuntakohtaisia ennätyksiä.

Suomen lukemat eivät kuitenkaan ole ainutlaatuisia maailman mittakaavassa. Joulukuuta vietetään monessa paikassa lämpimissä tunnelmissa.

Ruotsissa on sivuttu eilen maan kaikkien aikojen joulukuun lämpöennätystä, kun lukemat kohosivat Gotlannissa 13,7 asteeseen. 

Tasan sama lukema on merkitty historian kirjoihin Ruotsin aiempana joulukuun ennätyksenä, joka mitattiin jouluaattona vuonna 1977.

MTV:n meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan joulukuulle tyypillisiä pakkaslukemia ei näy muuallakaan Euroopassa. Esimerkiksi Etelä-Ranskassa lukemat nousivat viikonloppuna jopa yli 20 asteen.

Yhdysvaltain itärannikolla vietetään todellista vihreää joulua. Mäntykannaksen mukaan ainakin osittain El Nino -ilmiön vuoksi amerikkalaiset varsinkin New Yorkissa voivat toivottaa toisilleen lämmintä joulua – onhan asteita mittarissa paikoin reilusti yli 20 astetta.

Mäntykannaksen mukaan tämä on noin 15 astetta tavanomaista lämpimämpää. Itärannikolla kun on aiempina vuosina vietetty joulupyhiä myös todellisessa lumikaaoksessa.

Myös toisella puolella maailmaa on rikottu paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa lukemat olivat viikonloppuna Christchurchissa 36,1 astetta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.