Lakkoilusta 50 miljoonan euron menetykset – Hallitus aikoo jatkaa irtisanomislain valmistelua nopealla aikataululla

Hallitus jatkaa kohutun irtisanomislain valmistelua 3:46

Sadat yritykset ja vajaat 30 000 eri alan työntekijää ovat olleet tänään poliittisessa lakossa hallitusta vastaan. Vuorokauden mittaisesta lakosta koituu työnantajien arvion mukaan noin 50 miljoonan euron menetykset.

Hallituksessa lakkoilua seurattiin vakavin mielin, mutta se ei kuitenkaan kääntänyt hallituksen päätä irtisanomislain valmistelussa. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan lakiesityksen valmistelussa edetään mahdollisimman nopeasti.

– Hallitus on kertonut oman esityksensä linjaukset ja toivon, että vastaantulot vaikuttavat siihen, että malttia löytyisi työmarkkinoiltakin. 

Ammattiliitot ovat kritisoineet muun muassa keskusteluyhteyden puuttumista kiistan osapuolten välillä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että yhteyttä ammattiliittoihin on pidetty pitkin matkaa.

– Kolmikantaisesti on tämän hallituksen aikana useitakin asioita valmisteltua, ei voi olla niinkään, että kolmikantaisesti valmistellaan ja jos ei päästä yksimielisyyteen, niin asia raukeaa. Silloin hallitus on se, jonka täytyy pohtia ja arvioida se, viekö se esitystä läpi hallituksen omana esityksenä vai päätyykö se toiseen ratkaisuun.

Oppositiolta kritiikkiä hallituksen toimille 

Oppositio syyttää hallitusta riitojen rakentamisesta. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan kiistan ratkaisu on hallituksen käsissä.

– Hallituksen aikana on pitkä kaari, jolloin omilla toimenpiteillä on lisätty jännitteitä työmarkkinoille. Nyt hallitukselta pitäisi löytyä valtiomiesmäisyyttä kiistan ratkaisemikseksi menemällä puhtaalla pöydällä neuvotteluihin.

Myöskään kansanedustaja Arja Juvonen (PS) ei lähtisi viemään hallituksen lakiesitystä eteenpäin.

– Mielestäni lakiesitys on huono ja sitä ei missään nimessä kannata viedä eteenpäin. Hallitus on lähtenyt itse viilaamaan esitystä alaspäin, jo se kertoo siitä, että sillä ei ole tarkoitusperiä vaan lailla halutaan lyödä leima pienyrittäjien otsaan.

SAK:n 500 liittopäättäjää kokoontuu perjantaina keskustelemaan jatkotoimista.

 

Lue myös:

    Uusimmat