Lakko sulkee lähiaikoina tehtaita myös lakon ulkopuolelta: "Palkanmaksu katkeaa saman tien"

Lakko sulkee lähiaikoina tehtaita myös lakon ulkopuolelta 2:02
VIDEO: Käynnissä oleva SAK:n ammattiliittojen lakko sulkee lähiaikoina useita tehtaita, jotka eivät suoraan ole lakon piirissä.

Käynnissä oleva SAK:n ammattiliittojen lakko sulkee lähiaikoina useita tehtaita, jotka eivät suoraan ole lakon piirissä.

Yritykset joutuvat keskeyttämään työt väliaikaisesti, jos tarvittavia raaka-aineita ei saada tuotua tai valmiita lopputuotteita ei saada vientiin satamalakon takia.

Metsäyhtiö Stora Enso kertoi tänään ainakin Varkauden pakkauskartonkitehtaan alasajosta. Teknologia- sekä kemianteollisuudessa odotetaan ilmoituksia alasajoista lähipäivinä.

– Ensimmäisiä yksittäisiä kyselyitä on tullut tänä päivänä siitä, että työt seisahtuvat jossain vaiheessa, kertoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

– Sellaista viestiä on tullut, että tuotantoa alkaa tällä viikolla pysähtyä ja todennäköisesti ensi viikolla lisää. Jos vientiin ei lähde tavaraa asiakkaille, se johtaa sopimussakkoihin ja mainehaittoihin yrityksille. Tällä voi olla pysyviä vaikutuksia. Työpaikkoja on uhattuna Suomessa, arvioi puolestaan Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Lihava riita palkoista tulossa

Töiden keskeyttäminen lakon ulkopuolella olevissa yrityksissä johtaa laajaan ja lihavaan riitaan siitä, kuuluuko työntekijöille seitsemän päivän palkka töiden seisahtumisen jälkeen.

Työnantajien mielestä ei kuulu ja palkanmaksu voidaan heti keskeyttää.

– Tässä on selkeä riippuvuussuhde siihen, että jos lakkojen johdosta työt seisahtuvat eikä ole muuta työtä järjestää niin palkanmaksu lakkaa saman tien, Jarkko Ruohoniemi toteaa.

Teollisuusliitto sanoo lain määräävän työnseisauksista toisin ja on viemässä yrityksiä käräjille, jos palkanmaksu heti keskeytetään.

– Meidän mielestämme työnantajat rikkoisivat, jos yritykset näin toimisivat. Lähdemme hakemaan sitä seitsemän päivän palkkaa tarvittaessa yrityksiltä, jotta työntekijät saavat sen, kertoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Lakon vaikutukset kovenevat nyt päivä päivältä, mutta sopua hallituksen ja ay-liikkeen välillä ei ole näköpiirissä.

 

Lue myös:

    Uusimmat