HSL:n ja useiden muiden kaupunkien bussien polttoaine uhkaa loppua: "Huomenna nähdään ensimmäisiä merkkejä" – näin liikennettä kohdistetaan

Polttoainepula uhkaa myös pääkaupunkiseudun paikallisliikennettä 0:58
VIDEO: Polttoainepula uhkaa myös pääkaupunkiseudun paikallisliikennettä.

Lakoista johtuva polttoainepula uhkaa myös pääkaupunkiseudun paikallisliikennettä. 

HSL:n yksikönpäällikkö Mika Häyrynen kertoo pääkaupunkiseudun liikenteen varautuvan polttoainepulaan.

– Pelätään pahinta, että polttoaine nyt loppuu. Huomenna alkaa ensimmäisiä merkkejä näkymään liikenteessä. Yritetään kohdistaa liikennettä tarpeen mukaan. Jos bussilinja menee raideliikenteen vieressä, niin voidaan keskeyttää ja ajaa syöttöliikennettä raideasemille, Häyrynen kertoo.

Lakoilla on vaikutuksia polttoaineiden jakeluun ja dieselbusseilla ajettaviin linjoihin. HSL:n bussiliikenteestä noin 35 prosenttia ajetaan tällä hetkellä sähköbusseilla.

HSL:n liikenteen tärkeimmät yhteydet eli runkolinjasto toimii pääasiassa hyvin polttoaineiden jakelun ongelmista huolimatta. Runkolinjabusseista suurin osa on sähköbusseja. Lisäksi ratikka-, metro- ja junaliikenne kulkevat täysin sähköllä.

HSL kerää tilannekuvaa, mutta jo tässä vaiheessa näyttää siltä, että vaikutukset bussiliikenteeseen tulevat olemaan merkittäviä. Ensimmäiset vaikutukset liikenteeseen voivat olla edessä keskiviikkona 13.3. Liikennöitsijöiltä saatujen tietojen mukaan polttoaine ei lopu kaikilta varikoilta yhtä nopeasti.

HSL seuraa tilannetta ja tiedottaa matkustajia mahdollisista muutoksista. HSL ilmoittaa mahdollisista muutoksista liikenteessä HSL-sovelluksessa ja HSL.fi-sivuilla.

Polttoaineiden jakeluun on iskenyt ammattiliittojen maanantaina alkanut lakkoilu, jolla vastustetaan hallituksen poliittisia toimia.

Mittavia häiriöitä useissa kaupungeissa

Suomen suurimpiin kuuluva linja-autoyhtiö Koiviston Auto kertoo, että polttoaine on loppumassa yhtiön varikoilta muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylässä viikonloppuun mennessä. Tämä tarkoittaa mittavia häiriöitä kaupunkien paikallisliikenteeseen.

Yhtiöllä on pääkaupunkiseudulla noin 250 bussia. Jyväskylässä Koiviston Auto taas vastaa lähes kaikesta paikallisliikenteestä. Häiriöitä on tiedossa myös Lahteen ja mahdollisesti Tampereelle.

Häiriöt johtuvat ammattiliittojen maanantaina alkaneista poliittisista lakoista, jotka ovat vaikuttaneet Nesteen polttoainejakeluun. Neste on Koiviston Auton polttoainetoimittaja.

Finnairin lentoja ei ole peruttu

Lentoyhtiö Finnair on joutunut aloittamaan lakkojen vuoksi ylimääräisten tankkausvälilaskujen tekemisen kaukolennoillaan.

Yhtään Finnairin lentoa ei ole ainakaan toistaiseksi peruttu.

Teollisuusliiton lakko koskee Nesteen Porvoon jakeluterminaalia. Maanantaina liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin lennonjohto kertoi ilmailutiedotteella, että lentopolttoaineen toimitukset Helsinki-Vantaan kentälle keskeytyvät.

Nesteen viestinnästä kerrottiin tiistaina sähköpostilla, että poliittinen lakko vaikuttaa Nesteen tuotteiden jakeluun ja että varautumistoimenpiteistä huolimatta yhtiö ei pysty takaamaan häiriöttömiä toimituksia. STT ei saanut pyytämäänsä puhelinhaastattelua Nesteeltä tiistaina.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että tähän mennessä yhtiön lentoja ei ole jouduttu perumaan. Hänen mukaansa tässä vaiheessa on liian varhaista arvioida, kuinka todennäköisesti perumisia voisi tulla lakon jatkuessa.

Lue myös:

    Uusimmat