Laki yksityisestä pysäköinninvalvonnasta viivästyy

Lakiesitystä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ei saada vielä keväällä eduskunnan käsittelyyn. Tällainen aikataulu oli oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toiveissa MTV3 Uutisten haastattelussa joulukuussa.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Liisa Vanhala ei uskalla arvioida, milloin esitystä päästään käsittelemään.

– Nyt käydään keskusteluja muiden ministeriöiden kanssa ja mahdollisimman pikaisesti yritetään edetä. On mahdollista, että asia saadaan esille ennen eduskunnan kesätaukoa, mutta ihan tarkasti en sitäkään voi sanoa.

Tällä hetkellä yksityistä pysäköinninvalvontaa ei säädellä lailla, mikä on aiheuttanut hämmennystä niin kuluttajissa kuin parkkifirmoissa.

Lisäksi toiminnan laillisuudesta on kaksi tulkintaa: korkein oikeus on päätöksessään linjannut, että toiminta on lainmukaista, eduskunnan perustuslakivaliokunta on puolestaan katsonut, etteivät yksityiset yritykset voi hoitaa viranomaisille kuuluvia tehtäviä.

– Aikataulun kanssa on paineita. Tämä on asia, jossa oikeustila on muodostunut nyt varsin epäselväksi, Vanhala sanoo.

Jatkossa firmat avustavat

Kun laki saadaan eduskuntaan, sen keskeinen sisältö on, että parkkifirmat voivat jatkossa toimia vain viranomaisten avustajina. Yritykset eivät siis voi jatkossa määrätä valvontamaksuja itsenäisesti. Samalla niiden toiminta muuttuu luvanvaraiseksi.

Lakia kaivataan kipeästi, sillä sekavasta tilanteesta hämmentyneet kuluttajat kaipaavat jatkuvasti apua valvontamaksujen pätevyyden tulkitsemiseen. Pelkästään Maistraatin kuluttajaoikeusneuvojille tuli viime vuonna noin 1 400 yhteydenottoa pysäköintiin liittyen. Vertailun vuoksi esimerkiksi pikavipeistä soitettiin neuvojille vain 500 kertaa.

Harvinaista kyllä, myös oikeusministeriö on saanut osansa puheluista.

– Kannanottopyyntöjä ja yhteydenottoja on tullut jonkin verran. Usein soittajalle on tullut valvontamaksukehotus, josta hän miettii, pitääkö se maksaa vai ei, Vanhala kertoo.

Lakia kaipaa myös Kuluttajavirasto, joka joutuu osaltaan setvimään epäselvyyksiä. Lakimies Mika Hakamäki kertoo, että virastoon tulevien yhteydenottojen perusteella kaikkien firmojen toiminta ei kestä päivänvaloa.

– Jos elinkeinoharjoittajien itsesääntely ei toimi, silloin sinänsä selkeistä ja yksinkertaisista asioista joudutaan säätämään lailla.

Laki selkeyttää myös parkkiyritysten toimintaa. Esimerkiksi alan suuri toimija Q-Park Finland toivoo esitystä tiskiin mahdollisimman pian.

Lue myös:

    Uusimmat