Lajiesittely: Aikuisbaletissa voi toteuttaa lapsuuden unelmia

Moni tyttö on haaveillut pienenä olevansa balettitanssija. Toiset ovat aikuisena laittaneet lapsensa balettikouluun, jos ei itse aikanaan päässyt tanssitunneille. Tiesitkö, että aikuisiälläkin voi päästä sipsuttamaan kärkitossuilla?

Ajatteletko, että baletti on vain kevyiden tyttöjen harrastus? Ei ole. Lapsuuden balettiunelmia voi toteuttaa myös aikuisena, minkä kokoisena ja näköisenä tahansa. Sen on huomannut yhä useampi, sillä tarjolla olevat tunnit ovat yleensä täynnä.

Harjoitukset ovat samoja kuin lapsena aloittaneiden, mutta aikuisbaletilla nimenä halutaan korostaa sitä, että lajin voi aloittaa myös aikuisena ja että omasta kehityksestään voi nauttia ilman paineita.

Tanssitunneilla pääsee nauttimaan klassisesta musiikista, keveyden illuusiosta ja liikkeiden kauneudesta. Ryhti, liikkuvuus, vartalonhallinta ja lihaskunto kehittyvät kuin huomaamatta. Monelle tanssitunti on oma hetki, jolloin voi keskittyä vain tanssiin ja omaan kehoonsa.

Aikuisena aloittaneenkin on mahdollista päästä tanssimaan kärkitossuilla, mutta osalla sitä voi rajoittaa nilkan taipumattomuus. Se vaatii kuitenkin sinnikästä harjoittelua. Jos tanssitunteja on kerran pari viikossa, vaaditaan usein pohjalle vuosien harrastaminen. Kärkitossuilla tanssittaessa paino on hyvin pienellä alalla, minkä takia nilkkojen lihasten ja koko vartalon linjauksen täytyy olla kunnossa.

Kenelle baletti sopii?

Aikuisbaletti sopii kaikenikäisille ja -kokoisille harrastajille. Miehiä on tunneilla vain vähän, mutta laji sopii miehille yhtä hyvin kuin naisille.

Balettitunneilla harjoitellaan klassisen baletin perusasentoja ja -liikkeitä erilaisten tanko- ja keskilattiaharjoitusten avulla. Pääasiassa ovat oman kehon kuunteleminen ja kehittäminen, joten harrastus vaatii keskittymistä. Toisaalta laji on myös oiva keino rauhoittua ja parantaa keskittymiskykyä.

Baletti vahvistaa erityisesti jalkojen lihaksia, mutta harjoitusta saavat myös käsien lihakset ja keskivartalo. Se kasvattaa koordinaatiokykyä, keskivartalon hallintaa ja liikkuvuutta. Laji ei ole tehokkain aerobisen kunnon kohottaja, joten kannattaa harrastaa lisäksi myös aerobista liikuntaa, kuten kävelyä ja lenkkeilyä. Ne tukevat myös balettiharjoittelua.

Aikuisenakin voi edistyä huomattavasti. Ammattilaiseksi ei aikuisiällä aloittaneilla ole mahdollisuuksia, mutta tekniikka ja liikemateriaalin laajuus voivat kehittyä paljon. Edistyminen riippuu viikoittaisten harjoitusten määrästä. Yksi kerta viikossa ei vielä kehitä huimin harppauksin, mutta liikunnan iloa ja terveysvaikutuksia sekin tuottaa.

Kuinka aloittaa?

Balettikouluissa alkaa syksyisin ja joskus myös keväisin aloittelijoille tarkoitettuja ryhmiä. Tunneille saa usein mennä kokeilemaan kertamaksulla, jolloin päätöksen lajin aloittamisesta voi tehdä vasta kokeilutunnin jälkeen.

Vaatteiden tulee olla vartalonmyötäiset ja sellaiset, joissa on helppo liikkua. Niiden pitää olla vartalonmyötäiset, jotta opettaja näkee, onko asento oikea, ja tanssija pystyy itse korjaamaan asentoaan peilikuvan perusteella. Yläosaksi käy ihonmyötäinen pusero tai toppi, alaosaksi sortsit, trikoot tai legginsit. Myöhemmin tunnilla usein vaaditaan baletti- tai jumppapukua.

Balettitunneilla käytetään pehmeitä harjoitustossuja, joita saa alan liikkeistä edullisesti. Jos sellaisia ei vielä ensimmäisellä kerralla ole, voi käyttää nilkkasukkia.

Baletin liikekieli on hyvin tarkkaa. Tunneilla opettaja ohjaa, miten liikkeet tulee tehdä, ja termistö tulee tutuksi pikkuhiljaa. Tekniikassa täytyy muistaa erityisesti se, että polvet ja nilkat ovat samassa linjassa eikä jalkoihin tule vääriä kiertoja. Oikean tekniikan varmistamiseksi salissa on peilejä, joista asentoaan kannattaa tarkkailla.

Tiesitkö tätä baletista?

Baletin juuret ovat renessanssinajan 1400-luvun Toscanassa Italiassa. 1800-luvulle asti baletin merkittävimpiä alueita olivat Ranska ja Italia ja myös Tanska. Venäjällä suosio oli kasvanut jo 1700-luvulla, mutta venäläisen baletin todellinen valtakausi alkoi 1800-luvullla.

Baletti viittaa nimityksenä italian verbiin ballare 'tanssia'.

Tunnin kestävä balettiharjoitus kuluttaa energiaa suunnilleen saman verran kuin kävelylenkki, jopa lähes 400 kilokaloria.

Lähteet: Baletinopettaja Virve Olssonin haastattelu, Contemporary Dance,Laskurini.fi

Lue myös:

    Uusimmat