Mainos

Laiton puukauppa halutaan kuriin EU:ssa

Kuluttajat eivät nykyisin voi tietää, onko esimerkiksi huonekaluissa käytetty puu peräisin laittomilta hakkuualueilta.

Euroopan unioni yrittää lopettaa laittoman puun ja sahatavaran tuonnin Eurooppaan. Komissio valmistelee puun alkuperän varmistavaa lisenssiä, joka vaadittaisiin lähivuosina jokaiselta Eurooppaan laivatulta puulastilta.

Komission kampanjaa vetää Joensuussa toimiva Euroopan metsäinstituutti. Instituutin koordinaattori Ralph M. Ridder arvioi, että yleinen mielipide Euroopassa ei enää hyväksy laittoman puutavaran myyntiä.

Eräiden arvioiden mukaan jopa puolet Eurooppaan tulevasta kehitysmaiden puusta on peräisin laittomista hakkuista. Eurooppalainen kuluttaja saattaa törmätä laittomiin puueriin tietämättään esimerkiksi huonekaluissa.

Laitonta puuta hakataan erityisen paljon Indonesian sademetsistä, ja myös monissa muissa Kaukoidän maissa ongelma on karannut käsistä. Laittomaan puukauppaan liittyy myös muuta rikollisuutta, esimerkiksi rahanpesua.

Komissio ei kuitenkaan aio ryhtyä poliisitoimiin asiassa, vaikka laiton bisnes lieneekin valtavaa. Sen sijaan Euroopan metsäinstituutin vetämä Flegt-ohjelma houkuttelee kehitysmaiden hallituksia mukaan rikollisten hakkuiden torjuntaan kumppanuussopimuksilla.

- Emme voi syyttää laittomuuksista vain tuottajamaita ja vaatia heiltä toimenpiteitä. Sellainen neuvottelutyyli ei tuota tuloksia.

Tehokas houkutin olisi parempi hinta, jonka laillisesti Eurooppaan tuodusta puusta voisi saada.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.