Lainsäädännön arviointineuvosto sosiaaliturvamuutoksista: "Lausuntoaika liian lyhyt, perus- ja ihmisoikeusvaikutukset puuttuivat"

Arviointineuvoston mukaan taloudellisia vaikutuksia käsiteltiin, mutta perus- ja ihmisoikeusvaikutukset puuttuivat.

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutuksia olisi pitänyt arvioida jo lain valmisteluvaiheessa.

Lainsäädännön arviointineuvosto on tänään antanut lausunnon kolmesta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) valmistelemasta budjettilaista. 

Lakiehdotukset liittyvät työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen.

Arviointineuvoston mukaan kuulemisaika jäi kaikissa kolmessa merkittävässä hankkeessa liian lyhyeksi. 

Esimerkiksi asumistuen muutoksen lausuntoaika oli alle kaksi viikkoa ja sosiaaliturvan indeksijäädytysten lausuntoaika oli vain viisi arkipäivää, vaikka kirjallisten lausuntojen antamiseen varataan aikaa yleensä 6–8 viikkoa.

Arviointineuvosto katsoo, että jos lakiehdotusten yhteisvaikutuksia olisi arvioitu jo valmisteluvaiheessa, niiden vaikutukset olisi voitu ottaa huomioon haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille.

– STM:n julkaisemassa muistiossa käsitellään taloudellisia vaikutuksia, mutta muistiosta puuttuvat perus- ja ihmisoikeusvaikutukset. Olisi ollut tärkeää arvioida, kohdistuvatko muutosten yhteisvaikutukset samoihin ihmisryhmiin, arviointineuvoston lausunnossa sanotaan.

Neuvosto sanoo, että lakiehdotusten valmistelussa on ollut puutteita. Arviointineuvosto painottaa, että vaikutuksiltaan merkittävien uudistusten huolelliseen valmisteluun tulee varata ministeriölle riittävästi aikaa ja resursseja.

STM toimitti lakiehdotukset arviointineuvoston mukaan niin myöhään, ettei arviointineuvoston havaintoja ole voitu ottaa ministeriössä huomioon. Tämän vuoksi arviointineuvoston lausunnot annetaan tiedoksi eduskunnalle.

Lue myös:

    Uusimmat