Aktiivimallin purkamista koskevalle lakiesitykselle kovaa kritiikkiä lainsäädännön arviointineuvostolta – "Hallituksen tavoite vaikeasti hahmotettavissa"

Lainsäädännön arviointineuvosto arvostelee tiukasti hallituksen aktiivimallin purkamista koskevaa lakiesitystä, joka on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa. 

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet kumotaan. Käytännössä siis aktiivimallin edellytysten täyttämättä jääminen ei enää johtaisi työttömyysetuuden alentamiseen 4,65 prosentilla. Leikkuri otettiin käyttöön viime hallituskaudella.

Listasimme alle lainsäädännön arviointineuvoston antamat keskeiset kritiikit. 

1. Hallituksen tavoite vaikeasti hahmotettavissa 

Esitysluonnoksesta on vaikea hahmottaa tavoitetta lain muutokselle; mitä ongelmaa esityksellä on tarkoitus muuttaa tai korjata? Luonnoksessa ei myöskään esitetä vaihtoehtoja valitulle keinolle.

2. Lopullisten tutkimustulosten odottaminen 

Hallitusohjelmassa on korostettu tutkimuksellisen tiedon hyödyntämistä päätöksenteon tukena. Arviointineuvoston mukaan valmistelussa pitää hyödyntää aktiivimallista saatuja lopullisia tutkimustuloksia. Tuloksista saadaan arvokasta tietoa aktiivimallin vaikutuksista, joiden perusteella lainsäädäntöä voidaan tarvittaessa muokata.

3. Työttömyyden kustannukset 

Esitysluonnoksessa tulisi käsitellä työttömyyden aiheuttamia laajoja kustannuksia julkiselle taloudelle eikä vain työttömyysetuuksien, toimeentulotuen ja asumistuen aiheuttamia vaikutuksia.

4. Vaikutukset yrityksiin 

Luonnoksessa tulisi käsitellä yritysvaikutuksia, koska työvoiman tarjonnan muutoksilla on oletettavasti vaikutuksia yrityksille.

5. Suppea lausuntojoukko 

Esitysluonnoksesta on pyydetty lausuntoja melko suppealta joukolta. Esimerkiksi tutkimuslaitoksilta ja yliopistoilta ei pyydetty lausuntoja.

Esitysluonnoksen mukaan aktiivimallin alkuperäinen arvio työllisyysvaikutuksista oli 5000–12000 henkilöä. Jos tämä tavoite saavutettiin, leikkureiden poisto voi johtaa työllisyysvaikutusten kumoutumiseen suurelta osin.

Juha Sipilän perustaman arviointineuvoston tehtävänä on lisätä lainvalmistelun ja hallituksen esitysten vaikutusarviointien laatua. Arviointineuvostojen puheenjohtaja on muun muassa SDP:n valtiosihteerinä toiminut Leila Koistinen

Lue myös:

    Uusimmat