Lahtelaisen vuokranantajan erikoinen ilmoitus hämmentää: Kynttilöiden polttaminen sallittu vain juhlapyhinä, ikkunan avaamisesta lisämaksua

Lahtelainen asuntoilmoitus naurattaa ja hämmentää netissä. Vuokranantaja vaatii muun muassa vuokralaista ilmoittamaan terveydentilansa ja polttamaan kynttilöitä vain juhlapyhinä.

Oikotieltä löytyy varsin erikoinen asuntoilmoitus, jossa haetaan vuokralaista Lahden ydinkeskustassa sijaitsevaan yksiöön. Ilmoitus ei tosiaankaan ole sieltä aivan tavallisimmasta päästä: Vaikka kyseessä on vain reilu 21-neliöinen asunto, on vuokranantaja lisännyt kohteesta jopa 56 kuvaa ja selittänyt yhdeksän liuskaa tekstiä.

Ilmoitus alkaa tavalliseen tapaan asunnon ja alueen kuvailulla, mutta seuraavaksi käydään läpi muun muassa aikaisemmat vuokralaiset sekä vuokrasopimuksen laatiminen – hyvin yksityiskohtaisesti.

– Asunnon vuokrauksesta tosiasiallisesti kiinnostuneen olisi asioiden nopeuttamiseksi hyvä kertoa ainakin alustavasti itsestään, taloustilanteestaan (eli miten suunnittelee rahoittavansa vuokrallaolon), sekä kuinka kauan suunnittelee olevansa vuokralla, onko rikos- tai huomattavaa maksuhäiriö-taustaa, myös muista erityisistä seikoista, jotka saattavat vaikeuttaa normaalia vuokrasuhdetta (esim. diagnosoitu mielenterveysongelma) olisi hyvä ilmoittaa, ilmoituksessa kirjoitetaan.

– Asunnon voi varata vuokrasopimusneuvottelujen varmistamiseksi, ilman vuokrasopimuksen sopimisvelvoitetta, 50 eurolla per 7 vrk.

Myös asunnon vuokravakuuden määrä vaihtelee riippuen siitä, maksaako Kela vuokrasopimusvakuuden vai ei.

"Kynttilöiden polttaminen sallittu vain juhlapyhinä"

Lemmikkien pitämisestä sekä muusta ”vuokrahuoneistoon kohdistuvasta lisärasitteesta, kuten ylimääräisestä vakiasukkaasta ja/tai muusta huoneistoa todennäköisesti erityisesti rasittavasta tekijästä/toiminnasta” peritään lisämaksua.

– Lemmikistä laskutetaan vuokralisää 20e/kk/tavanomainen lemmikki.

Lisäkustannuksia saattaa tulla esimerkiksi ikkunan avaamisesta.

– Huoneiston suuren ikkunan avaaminen tulee jättää huoltomiehen tehtäväksi, siitä aiheutuvat kulut kuuluvat vuokralaisen maksettavaksi silloin, kun vuokralainen on tilannut ikkunan avaamisen, ilmoituksessa kerrotaan.

Perinteiseen tapaan kotivakuutus vaaditaan, mutta myös muutama muukin erityisehto on asetettu vuokralaista kohtaan. Ruokaa ei saa valmistaa tulella eikä kynttilöidenkään polttaminen ole aivan niin yksinkertaista.

– Kynttilöiden polttaminen huoneistossa on sallittu vain juhlapyhinä (tms) ja ainoastaan aikuisen erityisen valvonnan alla.

Kuvien joukossa on myös asunnon pohjapiirros, johon on kirjattu suihkuverhon paikka ja muistutus: "Suihkuverho, suihkua käytettäessä oltava kokonaan eteen vedettynä". 

"Unelmien vuokraluukku"

Sosiaalisessa mediassa ilmoitus on aiheuttanut hämmennystä, mutta myös naurattanut.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hyvien tapojen vastaista

Hämeen Sanomien haastatteleman Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viitan mukaan ilmoitus on vähintäänkin hölmö ja hyvän tavan vastainen. Hän kertoo lehdelle, etteivät vuokralaisen henkilökohtaiset asiat, kuten terveydentila ja rikostausta, kuulu vuokranantajalle.

"Muutkin kohdat naurattaisivat, jos ne eivät itkettäisi."

Viitan mukaan ehtojen pitäisi olla sellaisia, joita vuokranantaja pystyy valvomaan.

– Mietin vain, miten vuokranantaja valvoo, ettei kynttilää polteta tai käytetä esimerkiksi kynttilöillä lämmitettävää fondue-pataa. Valvontakamerallako? Viita kommentoi Hämeen Sanomille.

– Muutkin kohdat naurattaisivat, jos ne eivät itkettäisi.

Lähteet: Oikotie, Twitter, Hämeen Sanomat

***

10:31

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja