Lahtelainen Juha sytytti kynttilän Nykäselle, jonka kaikki kisat seurasi tiiviisti – hiljainen kisakansa kunnioittaa sankariaan: "Niin hieno tunnelma, ettei tästä haluaisi edes lähteä pois"

2:38
Matti Nykäsen muistopaikalle tuotiin runsaasti kynttilöitä Salpausselän kisoissa.

Lahdessa voi osoittaa kunnioitustaan maanantaina kuolleelle kaikkien aikojen suomalaiselle mäkikotkalle Matti Nykäselle peräti kahdessa paikassa. Lahden torilla olevan suuren lumikasan päälle on asetettu Matti Nykäsen kuva. Toinen kuva löytyy Salpausselän kisojen alueelta suurmäkeä vastapäätä. 

Ihmiset ovat tuoneet torin muistopaikalle satoja kynttilöitä. Koko ajan joku käy sytyttämässä uuden kynttilän mäkilegendan muistoksi. 

– Täällä on niin hieno tunnelma, ettei tästä haluaisi edes lähteä pois, nainen huokaa, ennen kuin kääntyy vastahakoisesti ystäviensä perään.

Ihmisiä seisoo muistopaikan edessä hiljaisina. Moni ottaa kuvia. Toiset kuiskailevat hiljaa.

Nyt ei sovi huutaa. Tässä kunnioitetaan suomalaista urheilulegendaa.

"Matti toi iloa ja kunniaa"

Entiset työkaverit Riitta Pääkkönen ja Heidi Hiltunen tuovat sattumalta kynttilät samaan aikaan torin muistopaikalle. Lahtelaiskaksikko muistaa Nykästä lämmöllä.

– Matti oli Lahdessa hyvin pidetty ja erittäin huippu mäkihyppääjä. Hän toi iloa, kunniaa ja mainetta, Pääkkönen kertoo, miksi halusi muistaa Nykästä.

Hän muistaa hyppääjämestarin nuorena urheilijana, joka menestyi hienosti. Elämä ei kuitenkaan päästänyt Nykästä helpolla.

– Se jotenkin kosketti. Siksi halusimme häntä nyt muistaa. 

"Vaikutti tosi sympaattiselta"

Kova kolina kertoo, että paikalle on saapunut nuorten miesten joukko suuret kellot kaulassa matkalla Salpausselän kisoihin. Miehet hiljenevät muistomerkin kohdalla. Yksi heistä on espoolainen Aleksi Salo.

Hän ei ollut vielä syntynyt mäkihyppylegendan voitonpäivinä.  

– Mutta saavutukset olen kuullut. Onhan se hienoa, että Suomesta löytyy näin menestynyt mäkihyppääjä, hän pohtii.

Vaikka Salo ei Nykäsen kunnianpäiviä nähnytkään, tuntui huippuhyppääjän yhtäkkinen kuolema silti pahalta. 

– Totta kai se harmitti. Olen aina diggaillut, kun olen kuunnellut telkkarissa Matin juttuja esimerkiksi Mestarit-ohjelmassa. Hän vaikutti tosi sympaattiselta kaverilta. 

"Liian nuorena poistui"

– Hattu päästä, vanhempi herrasmies kuiskaa kaverilleen moittivaan sävyyn.

Miehet katsovat, kun kaksi naista sytyttää kynttilöitä suurmäen edessä Salpausselän kisojen alueelle pystytetyllä muistopaikalla. Väkeä saapuu koko ajan, vaikka yhdistetyn kisan hiihto-osuus on vielä menossa. Tunnelma on harras. 

Lahtelainen Juha Koljonen seurasi Matti Nykästä aivan nuoresta asti.

– Hän oli määrätietoinen kaveri. Kova urheilija ja pienestä pitäen pyrki huipulle, Koljonen muistelee.

Hän tietää, mistä puhuu. Koljonen seurasi kovana penkkiurheilijana Nykäsen kaikki kilpailut. Hän on nähnyt paikan päällä myös kaikki Lahden kisat, joihin Nykänen osallistui. Seuraaminen alkoi Oslon hernerokkasumussa hypättyjen mestaruushyppyjen jälkeen.

Kun Koljonen kuuli Nykäsen kuolemasta maanantaina, oli se järkytys. 

– Haikeaksi veti mielen. Melkein tuli tippa linssiin. Liian nuorena poistui, Koljonen toteaa ääni värähtäen. 

Sydämellinen ihminen

Lahtelaiset siskokset Hely Salminen ja Leena Lahtinen ovat käyneet Salppurin kisoissa, kuten kisoja Lahdessa kutsutaan, 70-luvulta lähtien. He ovat nähneet Matti Nykäsen hyppäävän Lahdessa monta kertaa. 

– Kaikista parhaiten muistan kuitenkin Calgaryn ajan. Silloin piti herätä aamuyöllä katsomaan niitä kisoja. Olihan se kiva katsoa, kun joka kisasta tuli voitto, Salminen muistelee.

Lahtinen asuu nykyään Jyväskylässä, joten Nykänen tuntuu erityisen läheiseltä. 

– En ole itse häntä tavannut, mutta monet hänen kanssaan tekemisissä olevat ihmiset kertovat, että hän oli todella sydämellinen ihminen silloin, kun se yksi piru eli viina ei häntä vienyt.  

Siskokset muistavat mäkihyppylegendaa lämmöllä.

– Aina kaikkea hyvää hänelle toivoin. Toivottavasti nämä viimeiset vuodet olivat rauhallisempaa, Salminen sanoo. 

Kynttilä lapsuuden sankarille

80-luvun alussa syntyneelle Lauri Kakolle Nykänen oli lapsuuden sankari. Hän näki sankarinsa hyppäävän Lahdessa useita kertoja, mutta parhaiten on jäänyt mieleen vuoden 1989 maailmanmestaruuskisat.

– Kotoa seinältä löytyy valokuva, missä Matti kirjoittaa nimikirjoitusta. Olin seitsemänvuotias. Mulla on lämpimiä muistoja Matista.

Kakkokin sytytti kynttilän muistopaikalla suurmäen edessä. Hän on tyytyväinen, että hyppylegendaa muistetaan Salpausselän kisoissa. Sitä hän oli odottanutkin, kun kuuli suru-uutisen ja tajusi, että kisat ovat samalla viikolla.

Hän toivoo, että jälkipolvet muistaisivat kaikkien aikojen mäkihyppääjää juuri urheilupuolesta. 

– Ei niinkään siitä, mitä urheilu-uran jälkeen on ollut.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja