Lähtekää yhteiseen seikkailuun! Sydämentykytykset pelastavat laimenneen rakkauden

Rakastuminen ei kestä ikuisesti. Intohimoa voi paitsi sammuttaa, myös sytyttää itse.

Kun rakkaus syttyy, se leimahtaa ja roihuaa. Mutta voiko liekin sammuttaa itse?

Timo Partonen, tutkimusprofessori, uskoo, että rakastumista voi estää omalla toiminnallaan.

– Usein tunteen vaimentaminen vaatii, että vetäytyy pois tilanteista, joissa huomaa että tällainen tunnetila olisi syttymässä. Alkaa ehkä välttää tällaisia tilanteita, kun huomaa, millaisia ne tilanteet ovat, joissa omat tunteet, joita ei halua nostaa pintaan ja esille, pyrkivät heräämään. Ihminen alkaa vähitellen välttää tällaisia tilanteita. Se on ihan mahdollista ja varmaan joku näin saattaa toimiakin.

Partonen tutkii esimerkiksi mielenterveyteen liittyviä asioita, kaamosmasennusta, kaamosoireita, unen ja nukkumisen sekä rakastumisen vaikutuksia.

Rakkaudentunteen voi herättää henkiin

Yllättävä rakastuminen ei muutenkaan kestä ikuisesti, vaan sen aiheuttamat muutokset kehossa palaavat kyllä normaaleiksi ennen pitkää. Kun ihminen rakastuu, stressihormoni kortisolin ja testosteronin tuotannossa tapahtuu muutoksia.

– Stressihormonin ja testosteronintuotannon muutoksia on tutkittu ja havaittu, että ne ovat noin puolessatoista vuodessa palanneet normaaleiksi. Elimistön stressitila pyrkii palautumaan nopeasti takaisin normaaliksi, koska elimistö ja yksittäiset solut eivät jaksa pitää yllä jatkuvaa stressitilaa, Partonen sanoo.

Rakastuminen muuttaa myös aivojen hermovälittäjäaineiden tuotantoa. Tämäkään ei ole pysyvää.

– Toki nekin pyrkivät palaamana normaaliin tasapainotilaan, lähtötilanteeseen. Ne ovat tosin herätettävissä aina uudelleen tällaisissa testitilanteissa aikalailla samanlaisina näkyviin, Partonen  sanoo.

Aiheesta on tehty aivokuvantamistutkimuksia pitkään yhdessä olleilla pariskunnilla.

– Henkilöitä on valittu testattaviksi sillä perusteella, että he vakuuttavat olevansa edelleen syvästi rakastuneita omaan kumppaniinsa, ja testitilanteessa tätä tunnetilaa aktivoidaan näyttämällä esimerkiksi valokuvia, tai jollain muulla tavalla. Ne samaiset aivoalueet näyttävät edelleen reagoivan hyvin samalla tavalla kuin silloin, kun tunnetila oli tuore.

Eräissä tutkimuksissa on havainnoivat henkilöitä, jotka vakuuttavat rakastaneensa syvästi ja ainoastaan kumppaniaan, jo vuosien ajan. Partasen mukaan tässä tutkimuksessa keskimääräinen rakkauden kesto oli taaksepäin katsoen parikymmentä vuotta.

Kun tällaisia henkilöitä tutkitaan, huomataan erikoinen ominaisuus: heidän aivoissaan aktivoituvat ne aivoalueet, joiden on nähty aktivoituvan toisissa tutkimuksissa, kun rakastumisen tunne on aivan tuore.

– Siinä, mitkä aivoalueet aktivoituvat ja mitkä deaktivoituvat, on eräänlainen fysiologinen lainalaisuus. Eli mitkä aivoalueet kiihdyttävät, mitkä sammuttavat toimintaansa. Kyseessä on usein tietyntyyppinen aivokuva, joka rakastuneen tai rakkauden tunteen vallassa olevan ihmisen aivoista nähdään.

Sympaattinen aktivaatio apuun!

Eli rakkauden voisi sammuttamisen lisäksi myös sytyttää? Voiko itseään aktivoida kuvia näyttämällä, jos oma suhde tuntuu väljähtyneen? Partosen mukaan se voisi olla mahdollista – tiettyyn rajaan asti.

– Tietysti se paradoksi siinä on, että ihminen ei voi pakottaa itseään rakastumaan kehenkään, tai saamaan vastakaikua keneltäkään. Asiaa ei voi pakottaa. Jos määrätietoisesti pyrkii rakkauteen, se ei välttämättä edesauta asiaa, Partonen kuvailee.

– Rakkaus vaatii välittömän, omaehtoisen tunnetilan syntymisen, joka on pitkälti aika lailla alitajuinen. Ihminen ei pysty sitä kontrolloimaan loppuun asti itse, vaan se tunnetila herää, jos on herätäkseen.

Jotakin kuitenkin tiedetään: sympaattinen aktivaatio, jossa sydämen syke nousee ja pysyy tavallista korkeammalla, voi edesauttaa lemmekkäitä tuntemuksia.

– Jos sellainen sympaattinen aktivaatio saadaan aikaseksi ja se koetaan ja jaetaan yhdessä, se lisää viehätyksen voimaa. Eli parisuhteessakin rakastumisen tunnetta voi virkistää tällaisilla keinoilla. Koetaan yhdessä seikkailu, joka ei ole liian vaarallinen, mutta kuitenkin jossain määrin pelottava. Ja se päättyy tietysti onnellisesti. Jos on seikkailun makua ja tilanne on jaettu ja koettu yhdessä, niin se näyttäisi virkistävän tunnetilaa, ja voimistavan vetovoiman tunnetta.


Juttua korjattu 9.2.2015 klo 9.09: Haastateltavan nimi korjattu, nimi on Partonen, ei Partanen.

Lue myös:

    Uusimmat