Lähteet Reutersille: Venäjä avaamassa kaasuhanat torstaina – EU varautuu pahimpaan mahdolliseen skenaarioon ja kehottaa energiansäästöön

Miten käy, kun Venäjän kaasuvirrat katkaistaan? Gasumin johtaja avaa hankalaa tilannetta 11:11
Katso myös: Miten käy, kun Venäjän kaasuvirrat katkaistaan? Gasumin johtaja avaa hankalaa tilannetta

Nordstream 1 -kaasuputken huoltotauko on päättymässä ja kaasua virtaa Eurooppaan jälleen torstaina, kaksi lähdettä kertoo uutistoimisto Reutersille. Euroopan komissio ei odota Venäjän käynnistävän Nord Stream -putken kaasutoimituksia uudelleen, kertoo Bloomberg.

Putken kautta Euroopan unioni saa lähes kolmanneksen maakaasustaan. Putki on ollut suljettuna 11. heinäkuuta alkaen huoltotoimenpiteiden takia. Putkea oltaisiin nyt avaamassa torstaina, mutta ei maksimikapasiteetillaan. Toimitukset olisivat samalla 40 prosentin tasolla kuin ennen huoltokatkoa.

Venäjä vähensi toimituksia viime kuussa vedoten pakotteiden aiheuttamiin viivästyksiin.

– Emme odota, että se palaa ennalleen, talousarviokomissaari Johannes Hahn sanoi tiistaina.

– Työskentelemme sillä oletuksella, että se ei palaa käyttöön. Siinä tapauksessa on ryhdyttävä lisätoimenpiteisiin, hän jatkoi.

Venäläinen maakaasu- ja öljykonserni Gazprom ei ole antanut viitteitä siitä, etteikö putki käynnistyisi uudelleen.

Komission on määrä esitellä keskiviikkona suunnitelma kaasun kysynnän vähentämiseksi, jotta Venäjän mahdollisen katkaisun vaikutuksia voitaisiin lieventää.

Komissio harkitsee jäsenvaltioille suunnattuja suosituksia, joihin sisältyy lämmityksen sekä jäähdytyksen käytön vapaaehtoinen vähentäminen.

Komissio voi myös hakea oikeutta kulutuksen pakollisiin leikkauksiin, jos se on tarpeellista.

Lue myös:

    Uusimmat