Reuters: Gazprom vetoaa "ylivoimaiseen esteeseen" Euroopan kaasutoimitusten vähentämisessä

Jos kaasu ei lähde virtaamaan Eurooppaan, Saksa joutuu hätätilaan kaasun suhteen 1:13
Jos kaasu ei lähde virtaamaan Eurooppaan, Saksa joutuu hätätilaan kaasun suhteen.

Venäläinen maakaasuyhtiö Gazprom on vedonnut, että sillä on ollut ylivoimainen este Eurooppaan suuntautuville kaasutoimituksille ja ainakin yhdelle suurelle asiakkaalle, ilmenee 14. heinäkuuta päivätystä kirjeestä, kertovat Reuters ja Bloomberg

Talousmedia Bloombergin mukaan kyse olisi ainakin kolmesta ostajasta, joille kaasua ei ole onnistuttu toimittamaan kaasua siinä määrin kuin alun perin ostaja on tilannut. 

Kirjeen mukaan Gazprom ei pystynyt viimeisen kuukauden aikana täyttämään toimitusvelvoitteitaan "poikkeuksellisten" olosuhteiden vuoksi, joihin yhtiö ei pystynyt vaikuttamaan. Kirjeessä Gazprom kertoo, ettei se pysty täyttämään kaasuntoimitusvelvollisuuksiaan.

Gazprom on vähentänyt merkittävästi kaasutoimituksiaan Eurooppaan. 

Reutersin lähteen mukaan kirje koskee toimituksia Nord Stream 1 -putken kautta, joka on tärkeä kaasun toimitusreitti Saksaan ja sen ulkopuolelle. Nord Stream 1 -putki on tällä hetkellä huollossa. 

Reutersin mukaan Gazprom ei ole antanut kommenttia vielä asiasta. Bloomberg kertoo Gazpromin väitteiden olevan energiajätti Uniperin mukaan perusteettomia. 

Ylivoimaiseen esteeseen eli force majeureen vetoamisen ennakoidaan lisäävän jännitteitä Venäjän ja länsimaiden välille.

Muokattu juttua ja otsikkoa kello 17.09, kirje koski Gazpromin kaasutoimituksia edellisen kuukauden aikana. Täydennetty Bloombergin tiedoilla klo 17.41.

Lue myös:

    Uusimmat