Lähteekö Olli Rehn presidenttikisaan? Näin hän vastasi kysymykseen keväällä MTV:n Uutisextrassa

Lähteekö Olli Rehn presidenttikisaan? Suoraan kysymykseen epäsuora vastaus MTV:n Uutisextrassa 17:37
Katso videolta, miten Olli Rehn vastasi kysymykseen mahdollisesta presidenttiehdokkuudestaan.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on luvannut ratkaisunsa presidenttiehdokkuuteen kesän aikana. Päätöksestä ei saatu vieläkään tarkkaa aikataulua, kun asiaa tentattiin Rehniltä keväällä MTV:n Uutisextrassa. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 12. toukokuuta 2023.

– Minulla on vakava harkinta päällä asiasta ja palataan siihen kesän mittaan. Päätöksiä teen alkavan kesän mittaan, Rehn sanoo.

Rehn on ollut jo pitkään mukana erilaisissa presidenttigallupeissa. 

Rehnillä on takanaan jo riittävä tuki, kun neljä Keskustan piiriä on esittänyt häntä puolueen ehdokkaaksi tammikuun 2024 presidentinvaaleihin. Ehdokkuuden puolesta ovat liputtaneet Etelä-Savon, Itä-Savon, Helsingin ja viimeisimpänä Keski-Suomen piirit.

Keskusta nimeää presidenttiehdokkaansa ylimääräisessä puoluekokouksessa Turun Messukeskuksessa 23. syyskuuta.

Tällä viikolla väistyvä puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi Ilta-Sanomissa, että ei ole käytettävissä ehdokkaaksi.

Valitsijayhdistys myös harkinnassa 

Rehnin mukaan hän on puolueväen lisäksi saanut yhteydenottoja erilaisilta kansalaisryhmiltä viime kuukausina. Puolueen ehdokkuuden ohella Rehn harkitsee valitsijayhdistystä, jos ja kun hän lähtee ehdolle.

– Eräät ystäväni ovat miettineet, että jos ehdolle asettuisin, olisi hyvä harkita valitsijayhdistystä ja toimia sitä kautta ja samalla rinnan mahdollisesti keskustan ehdokkaana riippuen siitä mitä osaltani päätän ja mitä keskustan puoluekokous aikanaan päättää, Rehn paljastaa suunnitelmistaan.

Valitsijayhdistyksen perustamiseksi pitää kerätä 20 000 äänioikeutetun nimet.

Missä luuraavat presidenttiehdokkaat?

Uutisextran haastattelun perusteella näyttää todennäköiseltä, ettei ilmoitusta ole tulossa ainakaan ennen kesäkuun puoltaväliä, jolloin Europan keskuspankin neuvosto on koolla.

– Siellä on isoja päätöksiä edessä, muun muassa kesäkuun rahapolitiikkapäätös ja siihen liittyvät korkopäätökset. Toisaalta Suomen perustuslaki, laki Suomen Pankista ja virkamieslaki mahdollistaa virkamiehelle, joka olen, kansalaisoikeuden olla ehdokkaana. Sitäkin pitää miettiä. Demokratiassa kaikilla kansalaisilla on oikeus asettua ehdolle. Tähän löytyy varmasti ratkaisu sitten, kun tai jos teen päätöksiä asettua ehdokkaaksi, Rehn pohtii. 

Julkisessa keskustelussa on jo ehditty ihmetellä, miksi varteenotettavia ehdokkaita presidenttikisaan ei ole vielä ilmoittautunut. Rehnin mukaan ”politiikan biorytmiin” kuuluu, että ensin käydään eduskuntavaalit, hallitusneuvottelut ja vasta sitten ehdokkaat, puolueet ja kansalaiset alkavat keskittyä presidentinvaaleihin.

– Ymmärrän hyvin, että suomalaiset ovat hyvin kiinnostuneita siitä, koska tasavallan presidentti johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Näinä vaikeina aikoina se on vaativa tehtävä ja Suomella on hyvin haastava tehtävä navigoida tässä geopolitiikan kovassa maailmassa.

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin koko haastattelu on nähtävissä myös MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat