Lahjuksista syytetyt kiistävät: "Maailmalle vietiin suomalaista huippuosaamista"

Costa Rican viranomaisten lahjonnasta syytetyt suomalaiset ovat kiistäneet rikokset Helsingin käräjäoikeudessa. Kolmikon mukaan heillä ei ollut mitään tietoa ulkomaisten yhteistyökumppaniensa väärinkäytöksistä eivätkä he osallistuneet niihin. Suomalaiset kiistivät myös antaneensa ulkoministeriölle väärää tietoa kaupoista.

Valtionsyyttäjä vaatii Instrumentariumin ja sen tytäryhtiön Medko Medicalin palveluksessa olleille johtajille rangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä avustuspetoksesta. Kahdelle vaaditaan vähintään kahden vuoden ja yhdelle puolentoista vuoden vankeutta.

Suomalaiset myivät Costa Rican valtiolle noin 40 miljoonan dollarin arvosta sairaalalaitteita vuosina 2001-2004. Syyttäjän mukaan suomalaisjohtajat vauhdittivat kauppoja lahjuksin ja antoivat Suomen ulkoministeriölle väärää tietoa saadakseen kaupalle kehitysapuhankkeille maksettavaa korkotukea.

"Onnistunut projekti"

Syytteen mukaan kolmikko liioitteli ulkoministeriölle kauppojen kotimaisuutta väittäen, että vain pari prosenttia niihin liittyvistä palveluista ostettaisiin ulkomailta. Käytännössä yli viidesosa kauppasummasta oli "komissiota", joka maksettiin Panamaan ja Costa Ricaan osittain korvaukseksi kaupan saamisesta ja osittain muun muassa sairaalalaitteiden kuljetus- ja asennustöistä.

Puolustuksen mukaan annetut tiedot olivat oikeita ja kauppojen kotimaisuusaste olisi joka tapauksessa ylittänyt korkotukeen vaaditun 50 prosenttia. Puolustus pitää projektia onnistuneena ja katsoo sen kohentaneen olennaisesti Costa Rican terveydenhuollon tasoa.

- Maailmalle on viety suomalaista maailmanluokan huippuosaamista, katsoo Instrumentariumin ex-johtajan puolustus.

Sopimus savusaunassa?

Jupakkaa on jo puitu perusteellisesti Costa Ricassa, jossa paikallisia tuomittiin korkeimmassa oikeudessa vankeuteen kauppaan liittyvistä maksuista. Tuomittujen joukossa oli muun muassa maan entinen presidentti Rafael Angel Calderon.

Erään tuomitun mukaan lahjuksista keskusteltiin suomalaisten kanssa savusaunassa. Puolustus kiistää tämän. Miestä on tarkoitus kuulla todistajana käräjäoikeudessa.

Lahjusjutun käsittelylle on varattu käräjäoikeudessa päiviä helmikuun loppupuolelle asti.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat