Mainos

Lähes 80 itsemurhaa liikenteessä – avuksi ehdotetaan keskikaiteita ja aitoja

Uusi selvitys muodosti yleiskuvan tie- ja raideliikenteen itsemurhiin liittyvistä tekijöistä.

Liikenteessä tehdyistä itsemurhista noin kaksi kolmasosaa tapahtuu raideliikenteessä ja kolmasosa tieliikenteessä. Tämä selviää Trafin, liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston ja Liikenneturvan uudesta selvityksestä.

Itsemurhien ehkäisyssä keskeistä on yhteinen pyrkimys, eri toimijoiden yhteistyö ja monipuoliset toimenpiteet. Tieliikenteen itsemurhien ehkäisyssä myös ajoterveyden arviointi on uusi keino ehkäisytoimissa.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan laaja-alaista eri toimijoiden yhteistyötä, Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari sanoo.

Suomessa vuonna 2014 tehdyistä 789 itsemurhasta noin 10 prosenttia tapahtui liikenteessä. Itsemurhien määrä on yleisesti laskenut vuosituhannen alusta noin kolmanneksen, mutta liikenteessä tapahtuneissa itsemurhissa ei.

Raideliikenteessä itsemurhaonnettomuudet ovat yleensä junan alle jäämisiä tieliikenteessä useimmiten törmäyksiä raskaaseen ajoneuvoon. Tapauksissa on osallisena myös sivullisia, kuten ajoneuvojen kuljettajia, joille törmäyksellä on vaikutuksensa.

Tieliikenteessä itsemurhan tehneillä on usein elämän hallintaan liittyviä ongelmia, kuten mielenterveys-, ihmissuhde- ja päihdeongelmia. Taustat ovat samanlaisia kuin itsemurhan tehneillä yleensä.

Liikenteen itsemurhien ehkäisyssä on tärkeää tunnistaa itsemurhavaarassa olevat henkilöt ja ohjata heidät ajoissa asianmukaiseen hoitoon.

– Itsemurhavaarassa olevan henkilön tunnistamisen ja hoitoonohjauksen voi tehdä kuka tahansa, niin viran puolesta asiaa hoitava kuin sivullinenkin, Parkkari sanoo.

Masennuksen ja päihdeongelmien hoito on tärkeää, mutta samalla hoitavien lääkärien tulisi huomioida potilaansa kyky toimia ajoneuvon kuljettajana. Tätä korostetaan myös Trafin uusissa lääkäreille suunnatuissa ajoterveysohjeissa.

Myös rakenteellisilla toimenpiteillä, kuten raiteiden aitaamisella asemien läheisyydessä ja ajosuunnat erottavien keskikaiteiden rakentamisella maanteille, on merkityksensä liikenteen itsemurhien ehkäisyssä.

Lähde: Trafi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.