Mainos

Läheisen muisti huolettaa? Voit olla yhteydessä lääkäriin, mutta lääkäri ei sinuun

25:27

Hyvää Elämää -ohjelmassa puitiin kinkkistä kysymystä: mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin, koska omasta mielestä hänen muistissaan ei ole mitään vikaa?

– Silloinhan me emme voi tehdä mitään. Käytännössä aika usein kuitenkin löytyy mahdollisuuksia saada ihminen lääkäriin, koska monella on kuitenkin jotakin (muuta) syytä käydä lääkärissä, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoi lähetyksessä huhtikuun lopussa.

Kun kontakti lääkäriin on saatu, usein tilanteessa päästään tavalla tai toisella eteenpäin.

– Mutta se kaikki perustuu Suomessa vapaaehtoisuuteen. Ketään ei väkisin tutkita eikä hoideta.

Omainen voi olla etukäteen yhteydessä lääkäriin, jonka vastaanotolle oma läheinen on joka tapauksessa menossa, ja pyytää tätä huomioimaan vastaanottokäynnillä myös huolen läheisen muistista.

– Se on ihan tavallistakin. Toisinpäinhän lääkäri ei voi olla yhteydessä omaiseen ilman potilaan lupaa, mutta näin päin voi ilmaista huolensa ihmisestä, ja kyllä se otetaan huomioon, Rosenvall rohkaisee.

Miten muistisairauksia voi ehkäistä tai hidastaa? Milloin muistin takia on syytä mennä lääkäriin? Miksi muistisairaus on tärkeää diagnosoida varhaisessa vaiheessa? Miten muistitestiin voi valmistautua? Katso video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.