Lahden terveysasemilla laaja häiriö – haittaohjelma pani koneet louhimaan bitcoineja

Lahden terveysasemien potilastietojärjestelmät eivät toimi vieläkään. Kaupungin mukaan järjestelmähäiriö johtuu haittaohjelmasta, joka oli pantu louhimaan koneilla bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Ohjelmaa ei ole pystytty vielä varmuudella tunnistamaan.

– Pahimmillaan lähes sata prosenttia koneiden prosessoritehosta oli ohjelman käytössä, kertoo Lahden tietohallintojohtaja Marko Monni.

Monnin mukaan haittaohjelman vaikutukset on saatu rajattua ja sen toiminta on pysäytetty. Palveluntarjoaja Provincia ei kuitenkaan pysty vielä antamaan aika-arviota palveluiden normalisoitumisesta.

Tietoliikenneyhteydet Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välillä katkaistiin varmuuden vuoksi, jotta haittaohjelma ei leviäisi. Siksi potilasjärjestelmät eivät toimi Lahden verkkoympäristön työasemilla terveysasemilla ja hammashoitoloissa.

Monnin mukaan tilanteen korjaamisen aikataulu riippuu siitä, löytyykö ohjelmalle torjuntaohjelmistoa virustorjuntaohjelmistojen valmistajilta.

– Jos tekninen korjaus löytyy, häiriö korjaantuu nopeasti. Jos käsin joudutaan putsaamaan, se on vajaan viikon urakka.

Monni ei osaa vielä arvioida, minkälaisia kustannuksia haittaohjelma on aiheuttanut. Varsinaisia vaurioita se ei ole järjestelmään tiettävästi aiheuttanut.

Ohjelma ei levinnyt keskussairaalaan

Eilisestä asti tietojärjestelmiä häirinnyt ohjelma ei päässyt kaupungin mukaan leviämään Päijät-Hämeen keskussairaalaan tai muualle yhtymän alueelle.

Häiriön vuoksi verikokeita tai röntgenkuvia ei ole saatu luettua järjestelmästä. Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla, mutta mahdollisesti kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei pystytä käynnillä hoitamaan, vaan asia saattaa vaatia uuden käynnin myöhemmin.

Vian takia myöskään laboratoriovastaukset eivät ole saatavissa, potilaskertomuksen tiedot eivät näy eivätkä sähköiset reseptit toimi.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvon puhelimeen ja tarvittaessa Akuutti24-päivystykseen ensin puhelimitse. 

Lue myös:

    Uusimmat